DODIKOV PRIJATELJ U VELIKIM PROBLEMIMA: Bruxelles pauzirao financijsku pomoć, Mađari bi mogli ostati bez 22 milijarde eura zbog…

Orbanova vlada, s druge strane, samo potpisivanje sporazuma o financiranju pokušava predstaviti kao pobjedu.

  • Evropa

  • 25. Dec. 2022  

  • 1

Bruxelles je odlučio pauzirati financijsku pomoć Mađarskoj iz kohezijskog fonda jer vlada premijera Viktora Orbána tek treba provesti reforme koje bi trebale osigurati neovisnost pravosuđa.

Europska komisija saopćila je da je postigla sveobuhvatni sporazum s Budimpeštom o financiranju za proračunsko razdoblje od 2021. do 2027. godine. No većina od 22 milijarde eura novca iz EU fondova zasad se neće osloboditi jer Mađari tek trebaju ispuniti niz uvjeta koji se odnose na vladavinu prava.

"Kohezijska ulaganja pomoći će transformirati Mađarsku u pravednije, zelenije i uravnoteženiju ekonomiju i društvo", rekla je Elisa Ferreira, povjerenica za koheziju i reforme. "Međutim, ta ulaganja mogu biti učinkovita samo ako ih prati odgovarajuće institucionalno i pravno okruženje i ako se provode u skladu s pravilima i vrijednostima EU-a", istaknula je.

Ova će odluka svakako dodatno naglasiti fiskalne izazove s kojima se suočava Orbán, koji jedva čeka da otključa financiranje iz EU fondova nakon strmoglavog pada mađarske forinte. Budimpešta se godinama bori s briselskom procjenom koja se tiče vladavine prava u Mađarskoj. Ministri EU-a prošle su sedmice potpisali odluku komisije da uskrati oko 6,3 milijarde eura financiranja zbog kršenja vladavine prava. Posljednja odluka utječe na širi fond europskog novca, a odnosi se na odredbe povezane s Poveljom o temeljnim pravima EU-a.

Prema pravilima, službenici Komisije moraju provjeriti usklađenost s Poveljom prije nego što udovolje financijskim potraživanjima država članica. Kako navodi EU povjerenstvo, ograničenje neovisnost mađarskog pravosuđa za sada će spriječiti ta odobrenja.

Iz Bruxellesa također insistiraju i na tome da će određene isplate biti zaustavljene zbog mađarskog zakona koji diskriminira ljude na temelju njihove seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

"Nastavit ćemo raditi s mađarskim vlastima kako bismo prevladali ovu situaciju", poručila je Ferreira.

Vijeće EU-a nedavno je odobrilo zahtjev Mađarske koji se tiče potraživanja za oporavak od pandemije, godinu i pol nakon što je Budimpešta podnijela zahtjev. Ali isplate prema ovoj shemi neće biti izvršene sve dok se ne provedu ključne reforme vladavine prava, među njima i promjene koje osiguravaju neovisnost pravosuđa.

Orbanova vlada, s druge strane, samo potpisivanje sporazuma o financiranju pokušava predstaviti kao pobjedu.

"Postigli smo cilj: do kraja godine potpisali smo sve sporazume s EK-a koji nam omogućuju pristup fondovima EU-a", rekao je ministar za pitanja EU-a Tibor Navracsics.

Međutim, Orbánov ministar nije se osvrnuo na uvjete iz Povelje o temeljnim pravima i nije bio dostupan za daljnje komentare, ističe Financial Times.

Ovakav pristup Europske komisije prema Mađarskoj svakako će se odraziti i na Poljsku koja je također na udaru kritika zbog neovisnosti pravosuđa. Inače, Poljaci bi od 2021. do 2027. trebali dobiti kohezijska sredstva u vrijednosti od 76,5 milijardi eura.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...