OŠTRO UPOZORENJE IZ BRUXELLESA: Evropska unija pozvala Vučića i Kurtija da lično…

EU navodi da je situacija na sjeveru Kosova i dalje napeta i da se mora poštovati vladavina prava, te da bilo kakav oblik nasilja neće biti tolerisan.

  • Regija

  • 27. Dec. 2022  

  • 2

 „Evropska unija oštro osuđuje napade na Euleks, Kfor i kosovsku policiju i poziva na maksimalnu suzdržanost i hitnu akciju da bi se bezuslovno deeskalirala situacija, što uključuje uzdržavanje od provokativnih radnji, pretnji ili zastrašivanja“, saopštila je portparolka za spoljnu politiku EU Nabila Masrali.

EU navodi da je situacija na sjeveru Kosova i dalje napeta i da se mora poštovati vladavina prava, te da bilo kakav oblik nasilja neće biti tolerisan.

U saopštenju EU apeluje na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija da lično doprinesu političkom rješenju u cilju smirivanja tenzija i dogovora o daljem putu u interesu stabilnosti, bezbjednosti i dobrobiti svih lokalnih zajednica, navodeći da EU aktivno podržava ove napore.

„Očekujemo da se Kosovo i Srbija vrate zalaganju stvaranja ambijenta pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju za dobrobit svojih građana, što uključuje i zaštitu srpskog stanovništva na sjeveru Kosova“, kazala je Masrali.

Ona je dodala da će se napori za postizanje dogovora o uklanjanju barikada na putevima nastaviti bez odlaganja i da EU poziva obje strane da se konstruktivno angažuju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...