VAŽNE VIJESTI ZA ŠTEDIŠE: Dolar u padu, cijena zlata porasla na više od …

Cijene srebra, paladija i platine također su u porastu.

  • Ekonomija

  • 28. Dec. 2022  

  • 0

Cijena zlata porasla je iznad 1.800 dolara za uncu jer je Kina ukinula dodatne mjere kontrole Covid-19, povećavajući pritisak na dolar, koji nastavlja svoj silazni trend u odnosu na svoje vodeće konkurente.

Zlato je na promptnom tržištu poraslo za 0,5 posto na 1.807,60 dolara za uncu u jučerašnjem trgovanju do 16.23 sati po šangajskom vremenu, javlja Bloomberg.

Cijene srebra, paladija i platine također su u porastu, dodaje njujorška agencija ne navodeći konkretne podatke.

Zlato je poraslo više od 8,0 posto u posljednjem tromjesečju ove godine, podržano padom dolara i nadom da će Federalne rezerve (FED) usporiti agresivno zaoštravanje monetarne politike.

Tržišni igrači, naime, analiziraju američke podatke od petka o popuštanju inflacije i slabljenju potrošačke potrošnje, što bi moglo smanjiti pritisak na Fed da dodatno poveća ključnu kamatnu stopu.

Putnici koji dolaze u Kinu od januara više neće morati ići u karantenu, što će pridonijeti ubrzanom ukidanju strogih pravila za pandemiju i jačanju sentimenta prema najvećoj azijskoj ekonomiji, piše Bloomberg.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...