HISTORIČAR ENVER IMAMOVIĆ OBJASNIO EFENDIĆU, ALI I DRUGIMA: "Kralj Tvrtko nije nosio suknju, već..."

Profesor Enver Imamović ističe da se tu ne radi "ni o kakvoj suknji već uobičajenoj srednjovjekovnoj nošnji koja se nosila u čitavoj Europi, pa tako i u Bosni".

  • Društvo

  • 29. Dec. 2022  29. Dec. 2022

  • 3

Nakon što se Semir Efendić, lider Stranke za Bosnu i Hercegovinu te načelnik Općine Novi Grad Grad, na društvenim mrežama oglasio se povodom gradnje spomenika Kralja Tvrtka I Kotromanića te kazao kako smatra neprimjerenim da se Kralj Tvrtko prikazuje kao neko ko je nosio "suknju", o čemu se radi pojasnio je istaknuti historičar Enver Imamović

"Ideja gradonačelnice Benjamine Karić o podizanju spomenika Kralju Tvrtku u Sarajevu je lijepa. I nova lokacija na Marijn Dvoru je dobra. Ali mi nikako ne ide u glavu da je Kralj Tvrtko hodao u suknji. Mislim da je bilo mnogo primjerenije napraviti spomenik kralja kao konjanika kako je to u svim drugim evropskim državama koje su bile kraljevine", napisao je Efendić na svom Facebook profilu.

Profesor Enver Imamović za Radiosarajevo ističe da se tu ne radi "ni o kakvoj suknji već uobičajenoj srednjovjekovnoj nošnji koja se nosila u čitavoj Europi, pa tako i u Bosni".

"I u antičko doba, u doba Rimljana i Grka također su muškarci nosili takvu odjeću -  koja, ponavljam, nije suknja. Spomenik treba odražavati izgled lica kako je ono izgledalo u određenom vremenu", kazao je Imamović.

Dodao je da umjetnici koji rade na spomenicima znaju svoj posao jer "neće nijedan umjetnik praviti statuu neke ličnosti iz neke epohe, a da ne zna osnove iz te opohe, šta su jeli, kako su živjeli, kako su se oblačili".

"Svi umjetnici koji rade dobro se pripreme i prouče ličnost koju rade i epohu iz koje dolazi", zaključio je Imamović.

Kralj Tvrtko je za Bosnu i Hercegovinu jedna od najznačajnijih historijskih ličnosti i potvrda njenog državnog kontinuiteta i suvereniteta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...