HISTORIČAR ENVER IMAMOVIĆ: "Bosna je oduvijek bila plijen; Prvobitni zadatak Mađara je bio uništavanje bogumilstva..."

"Nijedan narod nije išao da pokori drugi narod iz sporta, nego iz imovine. Bosna je jedna od najbogatijih zemalja Evrope rudnim blagom. Velika je mogućnost da smo bogati i uranijomom, litijum već imamo u Fojnici. Rudno blago je tada sve privlačilo", smatra Imamović.

  • Društvo

  • 29. Dec. 2021  29. Dec. 2021

  • 4

Historičar Enver Imamovič govorio je o vezama Mađarske i Bosne i Hercegovine kroz historiju, rekavši da je naša historija usko vezana sa Mađarima, iako nemamo zajedničke granice.

"Naše veze potječu čak od prije Kulina bana, dakle te veze su starog datuma i bile su vrlo intenzivne, tačnije 12. stoljeće. Mađari su došli iz Azije, oni su azijatski narod koji je u 8. i 9. stoljeću došao u Evropu i naselili Panoniju, tačnije srednju Evropu. Tu su došli i stabilizirali se. Jedna grana je otišla čak u Finsku. Svaki narod kada dođe na neko područje treba određeno vrijeme da se stabilizira i kroz taj period su prošle sve zemlje. Njima je trebalo 200 godina da stvore državu. Mađarska je kroz čitav srednji vijek bila najjača kopnena sila Evrope", istakao je Imamović.

Kazao je kako su Mađari postali kršćani pod utjecajem svojih susjeda, tačnije Nijemaca, Francuza i drugih.

"Nakon 200 godina su postali kršćani. Kada su primili kršćanstvo, postali su jaki kršćani u tolikoj mjeri da je čitav srednji vijek bila angažirana od Pape za sve poslove koji su se ticali Vatikana, vjere i kršćanstva. U isto vrijeme do 10. stoljeća Bosna je bila zemlja hereze ili bogumilstva. Upravo je Vatikan angažirao mađarske kraljeve da suzbijaju herezu na Balkanu, koja je postojala jedino u Bosni. Tad počinju dejstva između Bosne i Mađarske", naglašava Imamović.

Naveo je kako su Mađari žustri pripadnici kršćanstva i dan danas skupa sa Poljacima.

"Njihov prvobitni zadatak je bio uništavanje bogumilstva u BiH. Međutim, to je bilo tek pokriće, treba gledati podlogu, a podloga je bila ekonomija. Nijedan narod nije išao da pokori drugi narod iz sporta, nego iz imovine. Bosna je jedna od najbogatijih zemalja Evrope rudnim blagom. Velika je mogućnost da smo bogati i uranijomom, litijum već imamo u Fojnici. Rudno blago je tada sve privlačilo", smatra Imamović.

Dodaje kako smo geografski Mađarskoj interesantni obzirom da je Mađarska ravnica, te da nema rudinika.

"U Bosni ima posebno željeza. Rata nema bez oružja, a oružja nema bez metala, a to sve ima u Bosni. Stotinama godina je Mađarska napadala Bosnu kako bi izašla na more", kazao je Imamović za Hayat.

Istakao je kako su se križarski ratovi vodili u Bosni i Hercegovini, obzirom da su Mađari bili angažovani od Pape da zatru bogumilstvo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...