ŽELJO ODLIČNO PROŠAO: Vlada FBiH produžila rok sportskim kolektivima za otplatu poreznog duga

Prema zaključku koji je donesen na današnjoj sjednici Vlade FBiH, prihvaćena je informacija u vezi sa zahtjevima sportskih kolektiva i drugih subjekata za produženje Zaključka iz marta 2022. godine.

  • Sport

  • 29. Dec. 2022  29. Dec. 2022

  • 0

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine produžila je rok sportskim kolektivima otplatu duga prema Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine i to do juna 2023. godine. Ta vijest najviše je obradovala FK Željezničar, koji je možda u najvećim problemima.

Prema zaključku koji je donesen na današnjoj sjednici Vlade FBiH, prihvaćena je informacija u vezi sa zahtjevima sportskih kolektiva i drugih subjekata za produženje Zaključka iz marta 2022. godine.

Rok prema Zaključku Vlade od 29. marta 2022. godine bio je 31. decembar ove godine i donesen je na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta. Sportski kolektivi i drugi subjekti obratili su se federalnom premijeru za produženje tog roka, koji je današnjim zaključkom Vlada FBiH i produžila do 30. juna 2023. godine.

Tako je Porezna uprava FBiH (PUFBiH) danas zadužena da do 30. juna naredne godine odobri neplaćanje sporazumnih rata, odloženog poreznog duga i tekućih obaveza za sportske kolektive i poslovne subjekte koji s njom imaju zaključene sporazume o plaćanju na rate dugovanja po osnovu javnih prihoda ili o odgođenom plaćanju, a zbog posljedica izazvanih pandemijom.

Ova federalna uprava zadužena je i da do 30. juna 2023. godine sportskim kolektivima i drugim subjektima koji u primjeni imaju ugovore o reprogramu duga za poreze i doprinose, osigura prekid prinudne naplate i aktiviranja sredstava obezbjeđenja po ugovoru o reprogramu, kao i obračun zatezne kamate.

Također, PUFBiH je zadužena i da osigura prekid prinudne naplate i aktiviranja sredstava obezbjeđenja po Ugovoru o reprogramu, kao i obračun zatezne kamate zbog posljedica izazvanih pandemijom u periodu do 30. juna 2023. godine za ugovore o izmirenju dospjelog duga prema javnim preduzećima, zaključene u skladu sa Odlukom Vlade FBiH o utvrđivanju povoljnijih uvjeta za zaključivanje ugovora o izmirenju dospjelog duga prema javnim preduzećima.

Vlada je ovu upravu zadužila i da putem svojih kantonalnih ispostava, osigura izdavanje potvrda sportskim klubovima za ispunjavanje uslova za dobijanje takmičarskih licenci nadležnih krovnih međunarodnih sportskih asocijacija.

Podsjetimo, početkom decembra u klubu sa Grbavice pozvali su se na Zaključak Vlade FBiH od 24. marta 2022. godine kojim je, zbog posljedica izazvanih pandemijom COVID-19, omogućeno da sportskim kolektivima bude odobreno neplaćanje sporazumnih rata, odloženog poreznog duga i tekućih obaveza u periodu do 31. decembra.

Faktor je ranije pisao da su sportski kolektivi u FBiH na ime poreza, zaključno s 31. augustom 2022. godine dužni 28,1 milion KM. Na glavnicu se odnosi nešto više od 19 miliona, dok na kamatu otpada 9.1 miliona KM.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...