AMERIČKI AMBASADOR MICHAEL MURPHY: "SAD nisu naivne što se tiče problema nacionalizma u BiH, put ka NATO-u nije blokiran"

"Euroatlanske aspiracije, uključujući put ka NATO, su uključeni u zakon BiH. Ništa što se dogodilo u posljednjih nekoliko mjeseci nije to promijenilo", kaže Murphy.

  • Vijesti

  • 29. Dec. 2022  29. Dec. 2022

  • 10

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Michael J. Murphy govorio je o ključnim političkim izazovima u našoj zemlji. Komentirao je neustavni zakon o imovini RS-a, zatim o NATO putu BiH, formiranje vlasti na državnom nivoui nivou FBiH, korupciji, privredi...

"Korupcija zaista jeste veliki problem Bosne i Hercegovine. Sve što treba da uradite jeste da slušate šta govore ljudi u ovoj zemlji kada s vama razgovaraju. S kojim se problemima suočavaju, koji su to ozbiljni problemi, koji problem se mora riješiti. Ako se to ne riješi, onda neće biti odgovornosti, neće biti napretka demokratije i ekonomije u Bosni i Hercegovini. Naravno, o tome razgovaramo, pokušavamo se baviti tim problemima i rješavati taj problem i koristimo sredstva koja imamo.

Ali SAD nisu naivne što se tiče problema nacionalizma u BiH. Taj pristup sve ili ništa u politici ovdje, ta nespremnost za kompromis od strane svih političkih lidera uključujući i Bošnjake i bosanske Hrvate i bosanske Srbe, njihove političke lidere. To je korijen problema nacionalizma. Ja govorim o tome otkako sam došao u BiH. U svojoj prvoj poruci govorio sam o potrebi za kompromisom, govorio sam o izreci Martina Lutera Kinga da treba da radimo kao braća, govorio sam na press-konferenciji o ovoj pojavi kojom se moramo pozabaviti. To je još uvijek problem ovdje. I trebat će mnogo vremena i puno raditi na tome da se to riješi. Bit će nekih promjena od strane političkih lidera. Neki koriste svoj sopstveni nacionalizam za lične ciljeve i generiraju mržnju među ljudima i to je zaista neodgovorno. Kada smo vidjeli te ekscese i da se to dešava o tome smo govorili i reagirali kao vlada SAD-a. Tako da vidim da su oba pitanja problem BiH. Nije ovo ili ono, nego su oba pitanja veliki problemi", rekao je Murphy u razgovoru za Klix.

Na pitanje da li je blokiran put u NATO, kada je riječ o Bosni i Hercegovini, ambasador je odgovorio:

"To je dobro pitanje. Dozvolite mi da počnem sa jednostavnom izjavom, pa da onda to proširim. Put BiH u NATO nije blokiran. Vrlo je jasan zakon BiH. Euroatlanske aspiracije, uključujući put ka NATO, su uključeni u zakon BiH. Ništa što se dogodilo u posljednjih nekoliko mjeseci nije to promijenilo. Na Madridskom samitu, to je drugo. NATO je iznio set mjera uključujući izgradnju kapaciteta u oblasti odbrane i produbljavanja partnerstva i saradnje između BiH i NATO-a. Ništa što se dogodilo u posljednje 2-3 sedmice ili mjesec nije promijenilo tu činjenicu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...