OSUMNJIČEN ZA RATNI ZLOČIN: Podignuta optužnica protiv bivšeg pripadnika Armije BiH Mustafe Gegaja...

Optuženi se tereti za krivično djelo - ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

  • Vijesti

  • 30. Dec. 2022  

  • 3

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Mustafe Gegaja, rođenog 1957. godine u Sarajevu, državljanina BiH za ratne zločine na području Hrasnice.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba, u svojstvu pripadnika 1. Korpusa Armije RBiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica.

On se tereti da je u svojstvu referenta za bezbjednost 4. Motorizovane brigade Armije RBiH, u objektima za zatvaranje na podrucju Hrasnice, u kojem su bili nezakonito zatvoreni civili srpske nacionalnosti sa podrucja Hrasnice, Butmira i Sokolović Kolonije, a među kojim civilima su bile i žene, kao i maloljetna djevojka, lično sudjelovao u mučenju na ponižavajuće načine, teškim oblicima zlostavljanja i premlaćivanja, kao i nanošenju trajnih fizickih i psihičkih povreda devet žrtava, koje i danas imaju posljedice od zlostavljanja.

Optuženi se tereti za krivično djelo - ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...