ŽARKO KORAĆ UBIJEĐEN: "Vučić je svjestan da mu neprekidno otvorena kriza donosi podršku u javnom mnijenju, ozbiljno angažovanje Amerike može da spriječi..."

Rat u Ukrajini je temeljno promenio političku mapu Evrope, dodaje, a Zapad je svjestan da bi Rusiji jako odgovarao oružani sukob na Kosovu.

  • Regija

  • 30. Dec. 2022  30. Dec. 2022

  • 1

Za razliku od ranijih kriza na sjeveru Kosova, posljednja je bila znatno opasnija, pucanje u pravcu vozila KFOR, demobilisanje srpskih predstavnika u policiji Kosova…, potencijalno je vodila u oružani konflikt – kaže za Danas psiholog Žarko Korać.

Isto tako, napominje on, takva situacija je pokazala da jedino ozbiljno angažovanje SAD može da spriječi sukob.

"Evropska unija nema tu moć političkog pritiska iako je oružano predstavljena u KFOR", smatra Korać.

Rat u Ukrajini je temeljno promijenio političku mapu Evrope, dodaje, a Zapad je svjestan da bi Rusiji jako odgovarao oružani sukob na Kosovu.

"Skrenuo bi bar donekle pažnju sa ukrajinskog rata, angažovao bi mnogo više vojno, politički i ekonomski Zapad u našem regionu. Zato SAD žele da što prije konačno politički riješe kosovski problem. Vide ga kao mogući izvor stalne napetosti u ovom dijelu Evrope. Po meni, glavni problem je što sadašnje rukovodstvo Srbije to ne želi. Vučić je svjestan da mu neprekidno otvorena kriza donosi podršku u javnom mnijenju, tipa – bori se da “sačuva Kosovo u sastavu Srbije” a rješenje bi dovelo do gubitka glasova među njegovim biračima. Dovelo ga u sukob sa crkvom i najradikalnijim dijelovima našeg društva", kaže Korać. 

Pored toga, ističe, on neprekidno drži otvorenim pitanje granica Srbije, prije svega u odnosu na BiH.

"Zašto bi to pitanje zatvorio baš na Kosovu. Vučić je vidljivo sve nervozniji – Rusija je izolovana i ne može da računa na njenu podršku, on joj nije uveo sankcije jedini u Evropi, EU je sve kritičnija prema njemu, evropske integracije su zaustavljene, Zapad želi rješenje kosovskog problema sljedeće godine. Spoljna politika Srbije je doživjela krah i nikakvu alternativu za sada ne traži. Nikakve haubice na granici Kosova i ljudi u crnim kapuljačama neće pomoći da riješi kosovski problem", napominje Žarko Korać. 

Prema njegovim riječima: „Jedna stara poslovica kaže: gde je namjera, tu je i način rješenja“.

"Kada Vučić i SNS riješe da okončaju kosovski problem, naći će se i rješenje. Ali sam trenutno potpuni pesimista u vezi toga", zaključuje on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...