PROFESOR EDWARD JOSEPH ODGOVORIO PREDSJEDNIKU SRBIJE: „Otvaraju se vrata za pitanja o tome koga Beograd i Banja Luka plaćaju za uticaj i koje politike…“

Kaže i da se zalaže za politiku o Kosovu koja u centar stavlja dobrobit kosovskih Srba – a ne „kompenzaciju“ Beograda.

  • Regija

  • 02. Jan. 2023  02. Jan. 2023

  • 0

-Tvrdnje su potpuno netačne. Aleksandar Vučić nema dokaza da potkrjepi svoje ozbiljne optužbe – američki profesor, Edward Joseph, demantirao je navode srbijanskog predsjednika da „dobija mnogo para u kešu od Albanaca“ za lobiranje. „Moji stavovi su proizvod desetak godina provedenih na terenu – u svim sukobima na Balkanu, uključujući i ratne godine“, poručio je.

Predsjednik Srbije govorio je u četvrtak o lobiranju Prištine, navodeći da „za Albance radi“ i poznati američki profesor, Edward Joseph.

Njega je opisao kao „čuvenog bota albanskog koji je mnogo para dobio u kešu“.

„Malo prijavi, a mnogo više dobije u kešu. Baraba jedna najobičnija tamo u Washingtonu. Mnogo para albanskih dobija i kao što vidite, ne libim se da vam kažem istinu“, kazao je Vučić.

„Riješili smo da budemo svoj na svome. Riješili smo da čuvamo svoju zemlju. Riješili smo da je ne damo nikom. I, šta ćete sad?! Preduzećete šta?, upitao je Vučić i kazao da će cijele naredne godine da se radi na njegovom i rušenju srpskih rodoljuba na Kosovu, ali bez preciziranja od strane koga.

Edward Joseph oglasio se serijom objava na Twitteru, u kojima je demantirao tvrdnje predsjednika Srbije.

„Ove tvrdnje su potpuno netačne. Aleksandar Vučić nema dokaza da potkrjepi svoje ozbiljne optužbe, jer takav odnos ne postoji i nikada nije postojao. Moji stavovi su proizvod desetak godina provedenih na terenu – u svim sukobima na Balkanu, uključujući i ratne godine“, poručio je Joseph.

Kaže i da se zalaže za politiku o Kosovu koja u centar stavlja dobrobit kosovskih Srba – a ne „kompenzaciju“ Beograda.

„Nedostatak statusa Kosova koristi Beogradu, a ne zajednici kosovskih Srba ili srpskoj baštini na Kosovu, koji su ključni za očuvanje regionalne stabilnosti“, poručio je.

Džozef pita šta je to što je „toliko ubolo“ Vučića i srpskog ambasadora u SAD-u, Marka Đurića koji su ga napali:

„Da sam razotkrio Vučićevu kontinuiranu manipulaciju SAD/EU? Da li je to bila najvažnija prednost koju su pružile 4 NATO zemlje koje ne priznaju. Korištenje kosovskih Srba kao piuna?“, upitao je.

 „A to sugerira da je Aleksandar Vučić podložniji kritikama javnosti nego što to diplomate shvataju“.

-Vučić ne ispunjava obaveze kao predsjednik zemlje koja je kandidat za EU, vrijeme je da se pozove na odgovornost.

Optužbama o tome da dobija novac, Vučić, tvrdi Joseph, otvara i vrata za pitanja o tome koga Beograd i Banja Luka plaćaju za uticaj i koje politike, odnosno koje „projekte guraju u Washingtonu“.

„Konačno, klevetom mene, Aleksandar Vučić je još jednom otkrio svoj karakter. ‘Nepristojan’ je učtiva srpska riječ za Vučićevo razdražljivo ponašanje. Diplomate treba da poštuju kancelariju predsjednika Srbije. Onaj ko je u njoj? Ne toliko“, poručio je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...