"NE VRIJEĐAJTE NAM INTELIGENCIJU": Bijesni Hrvati razapeli poznati trgovački lanac, zbog zaokruživanja cijena u eurima; sve je poskupjelo...

“Sazvao sam sastanak s nadležnim ministrima te predstavnicima Porezne uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata", rekao je Andrej Plenković

  • Regija

  • 02. Jan. 2023  02. Jan. 2023

  • 1

Čini se da uvođenje eura ne prolazi bezbolno kao što se očekivalo pa je već za sutra zakazan susret ministra Davora Filipovića s predstavnicima trgovačkih udruženja i direktorima najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj.

A za sastanak je raspoložen i premijer Andrej Plenković koji je ponovio da “uvođenje eura nije razlog za povećanje cijena roba i usluga”.

“Sazvao sam sastanak s nadležnim ministrima te predstavnicima Porezne uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata vezano uz daljnje aktivnosti kako bismo zaštitili potrošače od neopravdanog dizanja cijena”, poručio je odlučno na svom Twitteru.

Jutarnji list piše kako su im iz Ministarstva privrede neslužbeno potvrdili kako su sastanak sazvali jer su neki lanci preslobodno shvatili preračunavanje kuna u eure te da to država neće tolerisati. A čini se da su ljuti i sami kupci, koji su poteze trgovačkih divova već krenuli osuđivati na društvenim mrežama.

‘Sramotno ste digli cijene u svoju korist’

Na posebnom udaru danas je Lidl, čiji Facebook profil “gori” od negativnih komentara. Primjerice, domaći maslac, koji sada Lidl reklamira po “povoljnoj” cijeni od 2,89 eura, odnosno 21,77 kuna, donedavno je koštao 13,59 kuna, tvrde potrošači.

“Cijene proizvoda iz redovnog asortimana zaokružili smo prema pravilima matematičkog zaokruživanja, bez neopravdanog povećanja cijena (u skladu s načelima etičkog kodeksa) ili smo ih zaokružili u vašu korist!”, poručili su u najnovijoj objavi nakon koje je nastao kaos.

alt

“Ne vrijeđajte nam inteligenciju. Sramotno ste digli cijene u svoju korist, prije uvođenja eura. Bilo bi dobro da objasnite taj matematički izračun koji traje od polovine prošle godine. I još stavite slogan – Cijene ostaju iste! U vašem slučaju, eventualno do iduće sedmice”, napisala im je Matea i “pobrala” više od 250 lajkova.

‘Već mjesec dana nisam ušla u Lidl’

“Svaki mjesec kupujemo istu hranu i svaki mjesec račun sve veći.. Prošle godine u ovo vrijeme mjesecna potrošnja je bila nekih 600 kn. Baš me zanima koliko će biti sada kad idemo ove sedmice kupiti šta treba… Moram i reći da je prošli mjesec cifra prešla 1.000 kn, ne računajući hranu za Božić! Baš zanimljivo, kupujemo uvijek isto, iz mjeseca u mjesec a cifra raste”, tvrdi Hana.

“Do nedavno moja najdraža trgovina, ali toliko ste poskupili u zadnje vrijeme da je Konzum koji mi se inače činio najskuplji sada jeftiniji od vas, tako da već mjesec dana nisam ušla u Lidl”, ljuto će Anamarija.

Lidl je za Jutarnji potvrdio da je pozvan na sastanak s Filipovićem, a što se tiče zaokruživanja i preračunavanja cijena iz kune u euro tvrde da su “cijene proizvoda iz redovnog asortimana u eure preračunali prema pravilima matematičkog zaokruživanja, bez neopravdanog povećanja cijena ili u korist kupca”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...