KATASTROFALNE BROJKE: Ruski izvoz plina izvan zemalja bivšeg sovjetskog bloka pao za…

Kako bi nadoknadila gubitke, Moskva pokušava povećati opskrbu plinom kinesku ekonomiju, velikog potrošača energije, i ubrzava taj proces.

  • Ekonomija

  • 03. Jan. 2023  

  • 0

Izvoz plina ruske kompanije Gazprom izvan zemalja bivšeg sovjetskog bloka pao je 45,5 posto u 2022. godini.

Gazprom je objavio te podatke u analizi poslovanja u prošloj godini obilježenoj naglim smanjenjem isporuke ruskih energenata Europi kao posljedicom zapadnih sankcija zbog ruske ofanzive u Ukrajini.

U izjavi, izvršni direktor kompanije Alexei Miller objavio je da je grupa izvezla 100,9 milijardi kubnih metara plina u 2022. u zemlje "dalekog inozemstva", što je pojam koji ne uključuje bivše sovjetske republike.

Godine 2021. Gazprom je u te iste zemlje izvezao 181,1 milijardu kubičnih metara plina.

Nakon uvođenja zapadnih sankcija protiv Rusije, kao reakcije na njezinu vojnu intervenciju u Ukrajini, Moskva je znatno smanjila izvoz energenata u EU.

Početkom decembra Europska unija, zemlje G7 i Australija dogovorile su uvođenje ograničenja cijene ruske nafte na 60 dolara po barelu, u nadi da će to Moskvi uskratiti značajne prihode.

Kao odgovor, Rusija je objavila da će od 1. februara zabraniti prodaju svoje nafte stranim zemljama koje koriste gornje granice cijena nafte.

Kako bi nadoknadila gubitke, Moskva pokušava povećati opskrbu plinom kinesku ekonomiju, velikog potrošača energije, i ubrzava taj proces.

Krajem decembra ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je eksploataciju velikog nalazišta u Sibiru, što će omogućiti povećanje izvoza u Kinu. Rusija planira započeti izgradnju plinovoda Power of Siberia Two od 2024. za opskrbu Pekinga preko Mongolije.

Direktor Gazproma Miller izjavio je da su izgledi za povećanje potrošnje plina u svijetu uglavnom vezani za Aziju i prvenstveno za Kinu.

Miller je rekao da su 2022. godine isporuke Pekingu, na zahtjev Kine, premašile iznos naveden u ugovorima.

Prema Milleru, postojeći plinovod Power of Siberia One i budući dalekoistočni, Power of Siberia Two, omogućit će izo-isporuku oko 100 milijardi kubičnih metara ruskog plina Kini.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...