NOVOGODIŠNJA PORUKA ZA MOSKVU: "Smrt ruskom fašizmu, sloboda ukrajinskom narodu!"

Ako bi neko mogao već sada zaustaviti rusku agresiju, to je Kina. Peking je, međutim, izjavio kako je njemu teško birati između dva prijatelja – Rusije i Ukrajine!

  • Evropa

  • 03. Jan. 2023  03. Jan. 2023

  • 0

Piše: Oleksandr LEVČENKO (Antena M)

Novu 2023. godinu stanovnici Ukrajine dočekali su uz zvuke sirena za uzbunu. Putinovi zločinci masovno su gađali ukrajinske civilne objekte, naročito energetska postrojenja, u mnogim gradovima. Većinu raketa i gotovo sve dronove iranske proizvodnje srušila je ukrajinsKa protivvazdušna i protivraketna odbrana. Inače, ako bi samo trećina dronova postiglI cilj, čitava Ukrajina ostala bi bez svijetla, vode i električne energije. U sred zime. Zato su, u mislima, Ukrajinci posebno „pozdravili“ za Novu godinu iransko političko rukovodstvo, koje je stalo uz Moskvu na njenom putu terorističkog djelovanja radi uništenja ukrajinskog naroda.

Samo nad Kijevom u Novogodišnjoj noći uništeno je 45 dronova-kamikaze Shahed 136 iranske proizvodnje. Tome jako pomogao najmoderniji protiv-raketni sistem NASAMS norveške proizvodnje koji je Ukrajina dobila od zapadnih saveznika. Sada je efikasnost ukrajinskih PVO i PRO dostigla skoro 80%. A na početku rata bila je daleko ispod 50%. Ni sistem NASAMS nije projektovan za borbu sa takvo velikim brojem dronova-kamikaze. Ali ukrajinski stručnjaci uspjeli su ne samo ovladati korišćenjem te napredne opreme, nego su je i počeli koristiti kao artiljeriju u smislu brzog ponovnog punjenja municijom za sljedeće salve vatre.

Ukrajina je sada uspjela srediti mrežu od svih postojećih sistema PVO i PRO bivše sovjetske i moderne zapadne tehnologije, što pomaže efikasnijem obaranju ruskih raketa i iranskih dronova. Kad Kijev dobije najmodernije američki protivraketne sisteme „Patriot“ i moderne lovce F-15, možda čak i F-16, to će još osnažiti ukrajinski sistem PVO i PRO koji će obarati 90%  ruskih raketa i dronova-kamikaze koji su do sada nanijeli Ukrajini štetu od više stotinu milijarda dolara. Mnogi ukrajinski gradovi biće mnogo sigurnije mjesto za boravak i rad desetina miliona ukrajinskih građana.  

Ako bi neko mogao već sada zaustaviti rusku agresiju, to je Kina. Peking je, međutim, izjavio kako je njemu teško birati između dva prijatelja – Rusije i Ukrajine!

To je stvarno težak izbor između međunarodnog prava i imperijalističkog rata, između naroda koji se bori za svoj opstanak i agresora koji su došli da ubijaju susjede. Takav težak izbor sada je ispred kineskog rukovodstva? Kina bi kao stalni član Savjeta bezbjednosti UN morala sama pokrenuti pitanje kazne za zemlju-agresora, a ne svojim glasanjem u međunarodnim organizacijama stalno podržavati imperijalističke apetite Moskve.

Peking je dao garancije teritorijalne cjelovitosti Ukrajine prema Budimpeštanskom memorandumu od 1994. Tada je Ukrajina predala Rusiji nuklearni potencijal, deset puta veći od tada postojećeg kineskog, uz samo jedan uslov, a to je poštivanje državnog suvereniteta na čitavoj ukrajinskoj teritoriji. Kina, naravno, može reći  da nije samo ona dala garancije bezbjednosti Ukrajine. Tako je. Zato Kijev i dobija svestranu podršku od zemlja-garanta nedodirljivosti granica Ukrajine. Samo zbog toga Washington i London čvrsto su stali uz Ukrajince, jer imaju preuzete međunarodne obaveze prema Ukrajini. Polako se i Francuska priključila ovom procesu, ali nikako ne i Kina!?

Sada milioni Ukrajinaca razmišljaju da je 1994. Kijev trebalo da zadrži svoj nuklearni potencijal, pa se ne bi niko nikad usudio da Ukrajini prijetiti našim, ruskoj strani predatim nuklearnim oružjem, niti bi Ukrajincima iko kvario doček Nove godine. Sada već nismo tako naivni. Razumijemo da svako igra na svoje interese. To je uredu, ali ne treba zaboravljati da još postoje i interesi očuvanja svjetskoga mira i stabilnosti, o čemu govori Povelja UN i sve postojeće međunarodne konvencije.

Peking svakoga trenutka govori o neophodnosti postizanja mira u Ukrajini i šuti da je za to potrebno samo poštivati međunarodno pravo. A to znači da zemlja agresor treba da vrati svoju vojsku sa tuđe teritorije. Ali Kina kao da zanijemi kada treba da nešto takvo kaže. Pretrajava "težak izbor" Pekinga između podrške principa nedodirljivosti postojećih granica i ruske imperijalističke agresije. Čitav svijet mora vidjeti ko pomaže Kremlju da urušava postojeći sistem međunarodnih odnosa. Za Orbana, Bjelorusiju, Iran i Sjevernu Koreju to znamo. I ako ne brineš previše za teritorijalni suverenitet drugih zemalja, makar bi trebalo za one kojima si dao svoje bezbjednosne garancije. Pogotovo kao stalni član Savjeta Bezbjednosti UN, gdje se uvijek osudi vojna intervencija. Ako to tolerišeš, onda ti se to može vratiti nekad!

Na srušenim iranskim dronovima kojima je ruska strana bombardovala Kijev ispisana je na ruskom jeziku jeziva čestitka Ukrajincima za Novu 2023. na kojoj je naslikana novogodišnja kutija sa poklonom i uzvik „Bum!“! Možda će takve čestitke, u skladu sa principima uzajamnosti, jednom doći i u Moskvu, Teheran ili na adrese drugih koji pomažu imperijalističkoj Rusiji da zauzima tuđu teritoriju.

I nama je svejedno što vi pokušavate objašnjavati da niste neprijatelj ukrajinskog naroda, ali su vas okolnosti prinudile na takvo djelovanje. To ne prolazi. Glavni princip u diplomatiji, princip uzajamnosti ostaje efikasan već stoljećima. Hitler je uz pomoć svojih zemlja satelita uništavao Evropu i svijet, a onda se i njemu i njegovim saveznicima to vratilo. Ukrajina kao zemlja koja je dala najveći doprinos u borbi sa njemačkim nacizmom u Drugom svjetskom ratu sada se stoički bori s ruskim neofašizmom.

Nije to laka borba ali moramo izdržati. Naša novogodišnja poruka za Moskvu druge naravi: Smrt ruskom fašizmu, sloboda ukrajinskom narodu!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...