VEHID ŠEHIĆ OBJAŠNJAVA: "Ne znam da li ikad član CIK-a smijenjen prije isteka mandata"

Šehić objašnjava da mogu biti samo pojedinci odgovarati za eventualne propuste. Za smjenu je potrebna svakako većina u državnom Zastupničkom domu, koji ih i inače po zakonu imenuje.

  • Mini market

  • 03. Jan. 2023  03. Jan. 2023

  • 0

Ne mogu biti svi članovi Centralne izborne komisije smjenjeni rekao je za Hayat.ba bivši član Vehid Šehić, te dodao kako se ne sjeća da li je i jedan član smijenjen prije isteka mandata.

Nakon prvobitne odluke Centralne izborne komisije kojom su priznali sporni listić, stranka na čelu s Miloradom Dodikom izgubila je četvrtog državnog delegata, pa je SNSD odmah odlučio da zaprijeti smjenom i krivičnom odgovornošću nekih članova CIK-a.

Šehić objašnjava da mogu biti samo pojedinci odgovarati za eventualne propuste. Za smjenu je potrebna svakako većina u državnom Zastupničkom domu, koji ih i inače po zakonu imenuje.

"Sigurno je da će Centralna izborna komisja BiH dostaviti izvještaj o svom radu. Izvještaj usvajaju ili odbijaju zastupnici državnog Parlamenta i od toga ovisi da li će inicijativa za smjenu pojedinih članova proći. Zastupnici su ti koji utvrđuju njihovu eventualnu odgovornost i kršenje Izbornog zakona BiH", objasnio je Šehić.

Hoće li biti razloga za prekid sedmogodišnjeg mandata, odlučivat će državni zastupnici.

"Oni će ocjenjivati, pa prihavtati ili ne prihvatati izvještaj o radu CIK-a. Imali smo izbornu godinu, to je poseban izvještaj, onda godišnji izvještaj i od toga ovisi. Ukoliko je utvrđeno da je bilo kršenja Izbornog zakon, procedura od strane pojedinih članova CIK-a.Onda se može pokrenuti smjena.“

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...