BIJES JAVNOSTI U RUSIJI: U najsmrtonosnijem napadu 500 mrtvih i ranjenih

Kome je na pamet pala ideja da okupi toliko vojnika u jednoj zgradi kada je i budali jasno koliki je rizik u slučaju artiljerijskog napada, upitao je ruski bloger

  • Svijet

  • 03. Jan. 2023  

  • 1

Ruski nacionalisti i neki zakonodavci zatražili su kazne za komandante koje su optužili za ignorisanje rizika nakon jednog od najsmrtonosnijih ukrajinskih napada, koji se desio u ponedjeljak, na ruske snage od početka invazije.

U ukrajinskom udaru projektilima na objekt u Makijivki uništeno je mnogo opreme, dok je poginuo veliki broj ruskih vojnika, piše Oslobođenje.

Ukrajinski i neki proruski izvori tvrde da je ubijenih gotovo 400, dok je Rusija javno priznala gubitak 63 vojnika.

Ono što se desilo u Makijivki je užasno”, napisao je Arhangel Specnac Z, ruski vojni bloger koji na Telegramu ima više od 700.000 pratilaca.

Poziv na osvetu

”Kome je na pamet pala ideja da okupi toliki broj vojnika u jednoj zgradi kada čak i budala shvata da će, u slučaju artiljerijskog napada, tu biti veliki broj povrijeđenih i mrtvih”, dodao je.

Sergej Mironov, zakonodavac i bivši čelnik Senata, traži krivičnu odgovornost za zvaničnike koji su omogućili koncentraciju vojnog osoblja u nezaštićenom objektu i sve više zvaničnike koji nisu omogućili odgovarajući nivo sigurnosti.

Grigorij Karasin, član Senata i bivši zamjenik ministra vanjskih poslova, ne samo da zahtijeva osvetu Ukrajini i njenim saveznicima NATO-u već i detaljnu internu analizu.

Kijev je objavio da su njegove snage ubile ili ranile oko 500 ruskih vojnika u topničkom napadu u Hersonskoj oblasti na jugu Ukrajine.

- Neprijateljski gubici iznose 500 mrtvih i ranjenih, objavio je ukrajinski glavni stožer u izvještaju o napadu kod sela Čulakivke na Silvestrovo.

Te brojke nije moguće provjeriti iz neovisnih izvora, a obje strane često iznose velike brojke o poginulima na neprijateljskoj strani, piše Reuters.

Najmanje 3.392 ukrajinska vojnika i civila se trenutno nalaze u ruskom zarobljeništvu, tvrdi Aljona Verbicka, povjerenica ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za zaštitu prava branitelja. Dodaje kako je Rusija službeno potvrdila tu brojku.

Povjerenica je također istaknula da se najmanje 15.000 Ukrajinaca, uključujući vojsku i civile, smatra nestalim. Verbicka je još prije u intervjuu za njemački RND rekla da ne znaju šta se dogodilo s nestalima, ali je navela tri potencijalne opcije. Kazala je da su možda prisilno deportirani u Rusiju ili da se nalaze u ruskom zarobljeništvu, ali je naglasila i da postoji realna mogućnost da su ubijeni.

Prema podacima Ministarstva za reintegraciju privremeno okupiranih područja, Ukrajina je 2022. vratila gotovo 1.600 ratnih zarobljenika. U nedavnoj razmjeni zarobljenika 31. decembra, 140 Ukrajinaca oslobođeno je iz ruskog zarobljeništva, piše Kyiv Independent.

25 logora za mučenje

Ukrajinska policija je otkrila 25 logora za mučenje oko istočnog grada Harkova nakon oslobađanja tog područja od ruske okupacije.

Ruski vojnici zatočili su i mučili civile u logorima u nehumanim uslovima, napisao je šef regionalne policije Volodimir Timoško na Facebooku.

Neki zarobljenici bili su podvrgnuti elektrošokovima, a nekima su polomljeni prsti, naveo je Timoško, prenijela je Hina, pozivajući se na dpa.

Ruski vojnici počinili su ratne zločine i na drugim okupiranim područjima, prema istragama ukrajinskih vlasti. U kijevskom predgrađu Buči otkrivena su tijela više od 400 ljudi nakon povlačenja ruskih snaga. Većina ih je umrla nasilnom smrću, a istraga se nastavlja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...