CIK DONIO ODLUKU: SNSD dobio četvrtog delegata u Klubu Srba Doma naroda BiH

Za delegate su izabrani su Snježanja Novaković-Bursać, Sredoje Nović, Nikola Špirić i Radovan Kovačević iz SNSD-a te Želimir Nešković iz SDS-a.

  • Vijesti

  • 05. Jan. 2023  05. Jan. 2023

  • 7

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine donijela je odluku o utvrđivanju rezultata posrednih izbora u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske.

Odlukom CIK-a je SNSD dobio četvrtog delegata u Domu naroda bh. Parlamenta, od ukupno pet delegata koliko broji Klub delegata iz reda srpskog naroda.

Za delegate su izabrani su Snježanja Novaković-Bursać, Sredoje Nović, Nikola Špirić i Radovan Kovačević iz SNSD-a te Želimir Nešković iz SDS-a.

Na ovu odluku postoji pravo žalbe.

Ova odluka je stavljena na dnevni red današnje sjednice CIK-a nakon što je Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine 30. decembra 2022. godine ponovo poništio odluku Centralne izborne komisije BiH da je sporni listić za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta BiH važeći.

CIK-u je bilo naloženo da donese odluku identičnu onoj koju je donijela Komisija za imenovanje Narodne skupštine RS-a, a to je da je SNSD dobio četvrtog delegata u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Sporni listić odnosi se na kandidatsku listu PDP-a za delegata u Dom naroda, a njegovim priznanjem bi liste PDP-a i SNSD-a dobile isti broj glasova pa bi peti delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamenta BiH bio izabran žrijebanjem.

Za razliku od prethodna dva, ovaj put su svi članovi CIK-a glasali za ovu odluku.

Željko Bakalar, član CIK-a, kazao je da su dobili jasan nalog Suda BiH da postupe u skladu s izvještajem Komisije za izbor i imenovanje NSRS-a.

- Nema tu velike dileme u zemlji u kojoj postoji vladavina prava, postupit ćemo po odluci Suda - dodao je Bakalar.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...