Mini market
KAKO VUČIĆEVA POLICIJA BROJI DEMONSTRANTE: Vidi četvoricu, piše jednog...
Prije 7h0
Čak ćete dobiti i izdašnu porciju minerala i hranjivih tvari koji pomažu u borbi protiv raka.
Gastro
05. Jan. 2023 05. Jan. 2023
0
Svaki put kad ogulite bananu i bacite joj koru, bacate ukusan, hranjiv međuobrok. Nedavno istraživanje pokazalo je da ako se kore banane blanširaju, osuše i samelju u brašno, mogu se pretvoriti u peciva koja imaju jednako dobar okus, ako ne i bolji od proizvoda na bazi pšenice.
Ne samo da je kora od banane savršeno sigurna, nego su i naučnici dokazali da je doista dobra za vas. Kad su proizvodi njihovog eksperimenta testirani, potrošači su izjavili da su okusom bili jednako zadovoljni kao i s drugim kolačićima koji nisu sadržavali brašno kore od banane.
Čak ćete dobiti i izdašnu porciju minerala i hranjivih tvari koji pomažu u borbi protiv raka. Obogaćeni korom od banane, keksi napravljeni za korištenje u istraživanju sadržavali su puno više vlakana, magnezija, kalija i antioksidativnih spojeva, piše Sciencealert.com
Loša strana je da je dodavanje previše brašna od kore banane rezultiralo kolačićima koji su pomalo smeđi i tvrdi, vjerojatno zbog dodatnih vlakana. No kada su se radile serije s brašnom koje je sadržavalo tek 7,5 posto kore od banane, tekstura kolačića postigla je daleko privlačniju ravnotežu.
A bonus je i to da je brašno od bananinih kora može stajati na polici do tri mjeseca na sobnoj temperaturi. Rezultati istraživanja također sugeriraju da bi vrijedilo razmisliti o korištenju brašna od kore banane u hljebu, kolačima i tjestenini.
Prošle je godine istraživanje o kolaču od kore banane otkrilo da žuta boja kore voća daje prirodnu boju pečenom proizvodu. Konzumiranje kore ovog voća nije samo zdrava opcija, nego pomaže i u smanjenju bacanja hrane. Otprilike 40 posto težine banane nalazi se u njenoj kori, a većinu vremena ova kora prepuna hranjivih tvari jednostavno se baci.
Naravno, kora banane je prilično beskorisna kada je sirova. Ali ako su dobro pripremi, može biti jako dobrog okusa. Može čak produžiti rok trajanja nekih proizvoda budući da kora ima antioksidativna i antimikrobna svojstva.
Isto vrijedi i za druge voćne kore, poput kore manga, za koju je također utvrđeno da pojačava antioksidativna svojstva kolača i poboljšava njegov okus. Dakle, sljedeći put kad skinete koru od banane, razmislite o tome da je zadržite. Vaš će vam trbuh kasnije biti zahvalan.
(Coolstyle)
Mini market
KAKO VUČIĆEVA POLICIJA BROJI DEMONSTRANTE: Vidi četvoricu, piše jednog...
Prije 7h0
Sport
MEDUNJANIN OKRENUO NOVU STRANICU: Vratio u Nizozemsku, ali ovaj put kao...
Prije 7h0
Regija
NIKO NE SMIJE DA IH BIJE, OSIM NJEGOVE POLICIJE: Vučić se javio iz Ćacilenda dok žandarmerija tuče građane Srbije (VIDEO)
Prije 7h0
Evropa
TURISTI NAŠLI ZAMJENU ZA HRVATSKU: Pokazali koliko su spremni platiti za pivo i ležaljku
Prije 7h0
Gastro
MNOGI OD NAS PRAVE VELIKU GREŠKU: Kad posadite paprike u bašti, ovo ne radite ni za živu glavu...
26. Jun. 20250
Gastro
"ŠLJIVE SU RODILE, K'O I PROŠLE GODINE": Ovo je samo jedna od super stvari koje možete napraviti od ovog voća
26. Jun. 20250
Gastro
MIRISI I OKUSI MEDITERANA: Za doručak napravite grčke lepinje i oduševite ukućane...
27. Jun. 20250
Gastro
DUH NAPULJA U VAŠOJ KUHINJI: Recept za originalnu pizzu Napoletanu, jednostavno i neodoljivo!
27. Jun. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.