Vijesti
SNSD-ovci RAZLJUTILI GRAĐANE: Uklonili s dnevnog reda rezoluciju koja je štitila Majevicu i Semberiju
Prije 7 min0
Pekmez od šljiva priprema se u omjeru 5 kg šljiva i otprilike 1 kg šećera, no šećer možete zamijeniti smeđim šećerom ili stevijom. Gotov pekmez možete jesti na kašiku, ali možete ga i dodati u kolače, koristiti kao fil palačinkama, buhtlama ili kiflicama.
Gastro
26. Jun. 2025 26. Jun. 2025
0
Sastojci:
5 kg očišćenih šljiva
1 kg šećera
2 kašike cimeta (po želji)
2 vanilin šećera ( po želji)
Priprema:
1. Pripremite šljive
Šljive dobro operite, prerežite i izvadite košpice.
2. Kuhajte
U veći lonac s debljim dnom pomiješajte šljive i polovicu šećera pa kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Na početku kuhanja miješajte češće kako pekmez ne bi zagorio. Pekmez je potrebno kuhati otprilike 4 sata.
3. Dodajte ostatak šećera
Kada se šljive u potpunosti raspadnu dodajte ostatak šećera. I nije nužno iskoristiti sav šećer, već dozirajte po ukusu. Nastavite kuhati dok višak tekućine ne ispari. Pekmez je gotov kad izgubi gotovo svu tekućinu i postane gust.
4. Usitnite
Po želji šljive dodatno usitnite štapnim mikserom. Pred kraj kuhanja dodajte cimet i vanilin šećer.
5. Prebacite u staklenke
Još vrući pekmez prebacite u prethodno oprane i sterilizirane staklenke. Odmah poklopite čistim i novim poklopcima i stavite u rernu koju ste upalili na 140 stepeni. Kad dođe do 140 stepeni, smjesta je ugasite, ali napunjene i zatvorene staklenke ostavite unutra da se hlade zajedno s rernom. To će potrajati preko noći, ne vadite ih dok su mlake. Na ovaj će se način stvoriti vakuum i tako se pekmez neće pokvariti.
Prijatno!:)
Vijesti
SNSD-ovci RAZLJUTILI GRAĐANE: Uklonili s dnevnog reda rezoluciju koja je štitila Majevicu i Semberiju
Prije 7 min0
Regija
ADVOKAT IZ HRVATSKE OBJASNIO: "Nema sumnje da je pozdrav 'Za dom spremni' protuustavan"
Prije 9 min0
Vijesti
SIGURNOST U SARAJEVU: Vlada nabavlja nova oklopna vozila
Prije 12 min0
Evropa
SEDAM SUDIJA REKLO NE: Evropski sud odbio zahtjev Marine Le Pen za suspenziju zabrane kandidovanja
Prije 19 min0
Gastro
PRIJEDLOG ZA LAGANI RUČAK: Napravite još ovo popodne punjene tikvice na meksički način po ovom receptu
07. Jul. 20250
Gastro
BRZO I JEDNOSTAVNO DO UKUSNOG I JEFTINOG RUČKA: Ako ne znate šta ćete, napravite pohovane...
08. Jul. 20250
Gastro
VRIJEME JE ZA OSVJEŽENJE: Napravite zdrav sladoled od tri sastojka i uživajte bez grižnje savjesti
07. Jul. 20250
Gastro
IZ KUHINJE LEGENDARNE GLUMICE: Mira Banjac otkrila recept za krofne koji će oduševiti ukućane
07. Jul. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.