DUH NAPULJA U VAŠOJ KUHINJI: Recept za originalnu pizzu Napoletanu, jednostavno i neodoljivo!

Pečena na visokoj temperaturi, pizza izlazi iz pećnice s hrskavim rubovima i mekanom sredinom – baš onako kako to rade pravi napuljski majstori. Jednostavna, ali bogata okusom, prava je posveta talijanskoj kulinarskoj tradiciji.

  • Gastro

  • 27. Jun. 2025  

  • 0

Isprobajte recept za autentičnu napuljsku pizzu! Napoletana će vas osvojiti na prvi zalogaj. Osjećat ćete se kao da ste na uskoj, mirisnoj ulici Napulja dok vruća pizza izlazi iz peći!

Sastojci (za 2 pizze):

500 g brašna tipa 00
325 ml vode
10 g soli
3 g svježeg kvasca
400 g pelata
250 g mozzarelle di bufala
svježi bosiljak
ekstradjevičansko maslinovo ulje

Priprema:

U vodi otopite kvasac, dodajte brašno i sol pa mijesite rukom ili mikserom 10 minuta dok ne dobijete glatko, elastično tijesto. Pokrijte i ostavite da se diže osam sati na sobnoj temperaturi. Podijelite tijesto u dvije kugle i ostavite još 30 minuta. Rukama razvucite tijesto u krug. Pelate zdrobite rukom ili kratko izmiksajte, bez kuhanja, i premažite njima tijesto. Dodajte natrganu mozzarellu i listove bosiljka. Pecite 7 – 10 minuta u jako zagrijanoj pećnici (250 – 300 °C). Po želji nakapajte maslinovim uljem nakon pečenja.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...