RADOSNA VIJEST ZA PENZIONERE: Moguće povećenje penzija za 11 posto! 

Inače, predloženi budžet Federacije za 2023. godinu iznosi skoro 7 milijardi maraka i, u odnosu na prošlu godinu, veći je za više od milijardu maraka.  

  • Ekonomija

  • 06. Jan. 2023  

  • 0

Aktuelna Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kojom predsjedava Fadil Novalić, utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog budžeta za 2023. godinu po hitnom postupku, što je inače preduvjet da bi se povećale penzije za 11 posto. 

Vlada Federacije BiH ima na raspolaganju dovoljno novca za povećanje penzija, no potrebno je usvojiti budžet i tako osigurati zakonski osnov za vanredno povećanje penzija. 

Prema saznanjima BHRT-a, konstituiranje Doma naroda očekuje se već sljedeće sedmice a usvajanje budžeta do kraja januara, kada i završava fiskalna godina.  

"Ako bude političke volje, nema nijednog razloga da ne bude budžet usvojen po hitnoj proceduri do kraja januara. Dakle, da li eventualno poslije konstituirajuće sjednice, možda čak u nekim idealnim okolnostima i u okviru konstituirajuće sjednice, to je proceduralno moguće da se dogodi do kraja januara, odnosno vrlo je vjerovatno", kaže glavni sekretar Doma naroda Parlamenta FBiH Izmir Hadžiavdić. 

Dvije su opcije šta bi nova većina mogla uraditi - jedna je ta da budžet, uz odluku o privremenom financiranju, može vratiti u nacrt, a druga je da se usvoji budžet, pa da se tek u rebаlansu pokušaju promijeniti i prilagoditi određene stavke. 

"Fiskalna godina traje do 31. januara i sva plaćanja idu do 31. januara, bez bilo kakvog razloga da bilo kome bude ugroženo bilo šta od finansijskih naknada. Ono što je jasno, da mi imamo Zastupnički dom u novom sazivu koji je započeo svoju konstituirajuću sjednicu, može je završiti i usvojiti budžet. Također su odlukom CIK-a dodijeljeni mandati novom sazivu Doma naroda. Oni će do 10. januara imati konstituirajuću sjednicu", navodi zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Aner Žuljević. 

Za 430 hiljada penzionera u Federaciji neće biti upitna isplata penzija, a i povećanje. Ono će odvijati onako kako je i dogovoreno na posljednjem sastanku penzionera sa Vladom Federacije. 

"Pronađen je taj modalitet, da se te penzije akontativno povećaju za 11,1 posto, naravno pod uvjetom da se usvoji budžet Federacije na vrijeme. Vjerujemo da će to biti tako, da će penzije za januar, koje se isplaćuju u februaru, biti uvećana za taj iznos od 11,1 posto", objašnjava glasnogovornik Zavoda PIO/MIO FBiH Tomislav Kvesić. 

Inače, predloženi budžet Federacije za 2023. godinu iznosi skoro 7 milijardi maraka i, u odnosu na prošlu godinu, veći je za više od milijardu maraka.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...