ŠTA JE "KRAKEN": Sve što treba da znate o novoj covid pošasti koja se ekspesno širi

U SAD-u čini četiri od deset slučajeva zaraze...

  • Svijet

  • 06. Jan. 2023  06. Jan. 2023

  • 0

Pošast zvana koronavirus ipak nije iza nas. U novoj 2023. godini pojavio se i njegov novi zarazniji soj - "kraken". Nedavno je otkriven u Sjedinjenim Američkim Državama i već sada čini otprilike 70 posto novih zaraza u toj zemlji, zbog čega od njega uveliko strahuju i druge zemlje širom svijeta, piše Nova.rs.

Kako tvrde zvaničnici, nova varijanta je označena kao "najprenosiviji soj do sada otkriven", a Amerika je već na svojoj koži osjetila užasne posljedice virusa. Pored SAD, "Kraken" je već stigao i do nekoliko evropskih zemalja koje strijepe od ponovnog uvođenja mjera i lockdowna.

Zvanično je nazvan KSBB.1.5 i smatra se da je zapravo podvrsta omikrona. U SAD-u čini četiri od deset slučajeva zaraze. Stručnjaci su zabrinuti i da bi brzi razvoj "Krakena" mogao biti uzrokovan mutacijama koje mu pomažu da brže zarazi ljude i izbjegne zaštitu od vakcinacije i prethodnih infekcija.

Sada je počeo da se širi po Velikoj Britaniji, što ukazuje da ima veliku prednost širenja u odnosu na druge varijante.

Maria Van Kerkhove, tehnički voditeljica SZO za covid navela je da najveću zabrinutost izaziva to što ova podvarijanta prebrzo cirkulira što joj pruža više mogućnosti da se promijeni.

Inače, podaci iz Velike Britanije sugerišu da je KSBB.1.5 stoji iza nešto manje od osam procenata zaraženih u dvije sedmice do 2. januara.

Najnoviji podaci Instituta Sanger, jednog od najvećih centara za nadzor covida u Velikoj Britaniji, sugerišu da "Kraken" stoji iza do polovine svih slučajeva zaraze u najteže pogođenim regionima.

KSBB.1.5 je također otkriven u drugim zemljama, uključujući Francusku, Nemačku, Holandiju, Španiju, Irsku, Australiju, Singapur i Indiju.

Profesor Lawrence Young, virusolog sa Univerziteta Warwick, upozorava da je pojava ovog soja "poziv na buđenje" i da bi mogla da pogorša krizu u Britaniji.

"Varijanta KSBB.1.5 je veoma zarazna i dovodi do povećanog broja prijema u bolnice u New Yorku, posebno među starijim osobama. Opadanje imuniteta, više miješanja u zatvorenom prostoru zbog hladnog vremena i nedostatak drugih ublažavanja, kao što je nošenje maski za lice, također doprinose ovom naletu infekcije u SAD“, objašnjava profesor.

To znači da su ljudi koji su vakcinisani ili su imali prethodnu infekciju podložniji zarazi – iako ne nužno težoj bolesti. Ono što je veliki razlog za brigu jeste činjenica da je "Kraken" možda samo uvod u novu, još goru varijantu virusa.

Što se više infekcija pojavi, virus ima više mogućnosti da mutira i evoluira.

"Ne znamo kako će se ova varijanta ponašati u Velikoj Britaniji, u populaciji koja je ranije bila izložena drugim varijantama omikrona i gdje su mnogi od starijih od 50 godina imali dopunske vakcine sa bivalentnom vakcinom. Ipak, ovo je poziv za buđenje — oštar podsjetnik da ne možemo biti opušteni sa kovidom. Pretnja od KSBB.1.5 i drugih covid varijanti koje dodatno pogoršavaju trenutnu krizu naglašavaju potrebu da ostanemo na oprezu“, kaže Young.

Međutim, nisu svi stručnjaci toliko zabrinuti.

Čak i ako vakcine ne funkcioniraju savršeno protiv ove varijante, imunitet će vjerovatno i dalje trajati, a većina Britanaca je također bila izložena prethodnim varijantama omikrona.

Visok nivo zaštite od virusa dao je ministrima samopouzdanje da odbace sve covid mjere prošle godine, dok je zemlja prešla na život sa virusom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...