ČEMU VAKAT, TOME I VRIJEME: Stoltenberg tvrdi - "Vrijeme je da se Švedska pridruži NATO-u"

Prošlog mjeseca turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da Švedska nije ni na pola puta u ispunjavanju obaveza koje je preuzela kako bi osigurala potporu Turske za članstvo u NATO-u.

  • Svijet

  • 09. Jan. 2023  09. Jan. 2023

  • 4

Vrijeme je da se Švedska pridruži NATO-u jer je učinila sve što je potrebno da osigura odobrenje Turske za članstvo u savezu, rekao je danas glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

"Vrijeme je da se završi proces ratifikacije za Švedsku", kazao je Stoltenberg u intervjuu za švedski list Aftonbladet, piše ABC

U svibnju su Švedska i Finska odustale od svoje dugogodišnje politike vojnog nesvrstavanja i podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Taj potez zahtijeva jednoglasno odobrenje svih članova saveza. Turska je blokirala proces te vršila pritisak na Švedsku i Finsku da uhapse grupe koje smatra terorističkim organizacijama i da izruče osobe osumnjičene za zločine povezane s terorizmom.

Stoltenberg uvjeren da će Švedska ući u NATO

Prošlog mjeseca turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je da Švedska nije ni na pola puta u ispunjavanju obaveza koje je preuzela kako bi osigurala podršku Turske za članstvo u NATO-u.

Njegove su izjave uslijedile nakon što je švedski sud presudio protiv izručenja novinara kojeg Turska traži zbog navodne povezanosti s neuspjelim pučem 2016. godine.

"Uvjeren sam da će Švedska postati članica NATO-a. Ne želim dati precizan datum kada će se to dogoditi. Bit će to neobičan i brz proces učlanjivanja u savez. Obično je za to bilo potrebno nekoliko godina", rekao je Stoltenberg.

Premijer Švedske: Mi smo napravili svoj dio, odluka je na Turskoj

Švedski premijer Ulf Kristersson rekao je da je Švedska ispunila svoje oabveze i da je odluka sada na Turskoj, prenosi Index.hr.

"Imamo vrlo dobar proces zajedno s Finskom i Turskom i radimo tačno ono što smo rekli, što Turska sada potvrđuje", rekao je Kristersson u nedjelju, prvog dana konferencije Ljudi i odbrana u Salenu, skijalištu u centralnoj Švedskoj. Na konferenciji su bili Stoltenberg i švedski stručnjaci za sigurnost i vanjsku politiku.

Iz Turske nije bilo neposredne reakcije na komentare Stoltenberga i Kristerssona. Parlamenti 28 zemalja NATO-a već su ratificirali članstvo Švedske i Finske. Turska i Mađarska jedine su članice koje još nisu dale odobrenje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...