"ČINI SE DA IMAMO ANOMALIJU...": Propalo prvo lansiranje satelita iz zapadne Europe, raketa je trebala upaliti motore...

To je trebao biti i prvi put da su sateliti lansirani iz Europe.

  • Svijet

  • 10. Jan. 2023  

  • 0

Prvi pokušaj lansiranja satelita iz Velike Britanije propao je u ponedjeljak nešto prije ponoći kada je Virgin Orbit, ovlaštena kompanija za lansiranje, izvijestila o "anomaliji" koja je spriječila raketu da dosegne orbitu.

Misija Start Me Up krenula je s piste u zračnoj luci Cornwall Newquay s Virginovom raketom LauncherOne nošenom pod krilom modificiranog Boeinga 747 i kasnije puštenom iznad Atlantskog oceana.

No malo prije ponoći, predstavnik Virgin Orbita u prijenosu uživo objavio je da je raketa pretrpjela "anomaliju" zbog koje nije uspjela dosegnuti orbitu.

"Čini se da imamo anomaliju koja nas je spriječila da dosegnemo orbitu. U toku je procjena informacija", objavili su iz Virgin Orbita.

Raketa je trebala upaliti svoj motor na visini od oko 10.000 kilometara iznad Atlantika i odvesti u Zemljinu orbitu devet malih satelita, s različitim civilnim i odbrambenim primjenama.

Britanska uprava za civilno zrakoplovstvo (CAA) ovlastila je Virgin Orbit, kompaniju u djelomičnom vlasništvu milijardera Richarda Bransona, za izvođenje prvog britanskog lansiranja u svemir.

Uzlijetanje Boinga 747 s raketom u Newquayu oko 22,15 sati promatrale su stotine ljudi, dok se iz zvučnika orila pjesma ‘Start Me Up‘ od Rolling Stonesa, po kojoj je misija nazvana.

To je trebao biti i prvi put da su sateliti lansirani iz Europe.

Ovaj neuspjeh zadaje dodatni udarac europskim svemirskim ambicijama nakon što je talijanska raketna misija Vega-C propala nakon polijetanja iz Francuske Gvajane krajem decembra.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...