MUSTAFA CERIĆ U KINI, INŠALLAH: Mada to izgleda nemoguće, Cerić i iz penzije nanosi podjednaku štetu bosanskim muslimanima kao dok je bio Reis!

Nije mogao Mustafa Cerić pronaći dovoljno pohvalnih riječi i halal atributa kojima bi ljudima dočarao svoje oduševljenje prilikama u Čečeniji, vizionarsku hrabrost predsjednika Kadirova, ili mudru širokogrudost Rusije koja je integrirala čečenske muslimane u svoj poredak.

  • SENAD ANTE-PORTAL

  • 12. Jan. 2023  12. Jan. 2023

  • 19

Piše: SENAD AVDIĆ 

„Ja sam musliman iz Evrope. Tačnije, ja sam musliman iz Bosne. U stvari, ja sam preživio genocid zbog moje vjere, ali, ja sam prozvan da govorim protiv terorizma zbog moje vjere-islama. Svakako, ja sam voljan da uradim baš to - da govorim protiv nasilja u ime vjere kao žrtva genocida, ali i da se odazovem pozivu da očistim svoju vjeru od nasilja kojeg neko čini u ime Allaha Svevišnjeg“.

KYOTO KAŽE, KYOTO LAŽE

Ovim se riječima Mustafa Cerić obratio učesnicima skupa „Terorizam i religija“ koji je u organizaciji „Rabite“, Muslimanske svjetske lige, održan 2017. godine u japanskom gradu Kyotu.

Bivši poglavar Islamske zajednice BiH, Musafa emeritus Cerić, nakon dvadesetak godina koje je proveo na čelu Islamske zajednice, prometnuo se u važnog i rado viđenog gosta na tribinama i predavanjima širom svijeta, posebno tamo gdje se raspravljalo o odnosu vjere i terorizma. Islamskog, bezbeli.

Dvije godine nakon nastupa u Japanu, 2019., vidimo Mustafu Cerića u Moskvi, potom i u Groznom gdje je održana višednevna konferencija „Islam je poruka milosti i mira“ na kojoj se raspravljalo o odnosima Rusije i islamskog svijeta, problemima islamofobije i, naravno, „pitanjima terorizma“.

Dvije godine kasnije i sedam godina nakon ruske aneksije velikog dijela Ukrajine, opet se Cerić zaputio u Čečeniju. Pozvao ga je tamošnji lider Ramzan Kadirov na svoju predsjedničku inauguraciju, četvrtu zaredom.

Nije mogao Mustafa Cerić pronaći dovoljno pohvalnih riječi i halal atributa kojima bi ljudima dočarao svoje oduševljenje prilikama u Čečeniji, vizionarsku hrabrost predsjednika Kadirova, ili mudru širokogrudost Rusije koja je integrirala čečenske muslimane u svoj poredak.

Napao je nesuđeni poglavar evropskih muslimana Evropsku Uniju što nije slijedila blistavi primjer Vladimira Putina i na sličan način pružila ruku bosanskim muslimanima. „Ako Evropa ne zna kako se to radi, neka dođe ovdje u Čečeniju da nauči kako to Vladimir Putin radi u kooperaciji sa Ramzanom Kadirovom“, dobronamjerno je u oktobru 2021. savjetovao Cerić briselsku elitu. Samo četiri mjeseca kasnije Putin i Kadirov su udružili snage i napali Ukrajinu, obračunavajući se sa „nacističkim terorizmom“.

DRVEĆE MU DŽUMU ZAKLONILO

Zanimljivo je primijetiti da se Mustafa emeritus Cerić tokom dvije decenije svoje sveprisutnosti u životu Bosne i Hercegovine, skoro da i nije glasno i sustavno govorio o lokalnoj pošasti/verziji terorizma „kojeg neko čini u ima Allaha Samilosnog“.

Naprotiv! Kada su prije tačno dvadeset godina nekolicina najviših policijskih bošnjačkih dužnosnika optuženi da su, zajedno sa iranskim instruktorima, organizirali udžbenički klasičan teroristički kamp na planini Pogorelici, tadašnji Reis predvodio je zabrinuti hor njihovih zaštitnika. Solidarizirajući se sa optuženicima i sve optužujući „izdajnike i ćafire“, Cerić je od pravosudnih vlasti isposlovao dozvolu da se njima klanja džuma namaz u zatvorskom enterijeru.

Na svojoj permanentnoj svjetskoj turneji na kojoj promovira važnost borbe protiv (islamskog) terorizma i upoznaje se sa tehnikama i iskustvima vlasti Mustafa emeritus Cerić je početkom ove godine dobacio do Kine, odnosno do njene sjeverozapadne pokrajine Xinjiang Uygur. U grupi od 15-ak islamskih učenjaka iz cijelog svijeta koje su lokalne vlasti pozvale i ugostile Cerić je, prema navodima medija, imao sadržajan i poučan program.

„U Međunarodnom Kongresnom i izložbenom centru Xinjianga pogledali su izložbu o borbi protiv terorizma i deradikalizacije u Xinjiangu te se upoznali sa trenutnom situacijom u regiji. Mnogi su izrazili podršku naporima i postignućima Xinjianga u borbi protiv terorizma“, objavila je kineska državna televizija.

Mustafa Cerić je sa znatiželjnim oduševljenjem razgledao prezentacije na izložbi, a za medije je rekao da je Kina velika zemlja sa velikim utjecajem i značajem te izrazio svoja topla očekivanja „da će Kina u budućnosti nastaviti širiti razvojne projekte u svijetu.“

O kineskim „razvojnim projektima“ u borbi protiv terorizma proteklih su godina vjerodostojno i sa potresnim ogorčenjem pisali i govorili brojni mediji, organizacije za zaštitu ljudskih pravima, na koncu i u Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava. Ti kineski, kako reče Cerić, razvojni projekti u koje se uvjerio tokom izložbe u Xinjiangu, prema tim i, mnogim drugim svjedočenjima su stavljeni u funkciju genocida i zločina protiv čovječnosti, instrumentalizirani su protiv stotina hiljada muslimana Ujgura i drugih pripadnika manjinskih grupa.


IMA LI ŠEHIDA U KINI?

Šefica UN-ovog Ureda za ljudska prava Michelle Bachelet koja je nakon višegodišnjeg prolongiranja svog izvještaja, konačno to učinilo neposredno prije isticanja mandata u ljeto prošle godine navela je zastrašujuće primjere organizirane represije kineskog režima protiv muslimanske zajednice Ujgura u regiji Xinjiang. Kineske vlasti koje su nakon mnogo opstrukcija i odgađanja konačno prošle godine dopustile gospođi Bashiolet da posjeti Xinjiang i razgovara sa svjedocima, oštro su demantirale izvještaj ne dopustivši da se njemu raspravlja u tijelima Ujedinjenih naroda.

O zločinima nad Ujgurima svoj sud je, pored ostalih, iznijela grupa elitnih međunarodnih pravnika za ljudska prava u izvještaju kojeg je naručila Global Legal Action Network. U tom izvještaju objavljenom u Velikoj Britaniji konstatira se da „postoje dokazi o djelovanju države sa namjerom uništenja ujugurske muslimanske manjine u sjeverozapadnoj Kini“. To je djelovanje ocijenjeno kao genocid.

Pored brojnih drugim primjer, logora za „prevaspitavanje“, zatočavanja hiljada Ujgura, u ovom izvještaju se navodi i sljedeće.

„Postoje dokazi da su ujugurska djeca prisilno odvođena od roditelja. To uključuje smještanje u sirotišta bez suglasnosti kada su jedan ili oba roditelja u pritvoru, ili obavezni smještaj u internate...“ I to se, prema autorima izvještaja, „može smatrati genocidom“.

U jednom drugom izvještaju kojeg su objavili zapadni mediji pominju se softveri koje su kineske informatičke firme proizvele, termičke kamere, algoritmi i čipovi uz pomoć kojih vlasti kontroliraju milione pripadnike ujgurske muslimanske zajednice. Naravno, sve pod izgovorom borbe protiv terorizma.

Može biti da je neke od tih informatičko-tehnoloških novotarija, sofisticiranih „džidža“ za prakticiranje gušenja ljudskih prava Mustafa Cerić mogao osobno pogledati na izložbi koja je tokom posjete Kini predočena njemu i drugim pažljivo probranim islamskim učenjacima iz cijelog svijeta.

Mustafa emeritus Cerić je prije četiri godine (2019,) nakon jednog u nizu susreta Reccepa Tayipa Eerdogana sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, kritizirao turskog lidera postavljajući mu pitanje: „Zašto niste od Vučića tražili da prizna genocid u Srebrenici“!?

Ostavimo po strani pitanje zašto Erdogan nije zatražio od svog Parlamenta da osudi genocid u Srebrenici. To su odavno učinili parlamenti desetina država, pored ostalog i članica Evropske Unije koji, kako reče Cerić, ne paze bosanske muslimane onako srdačno i sveobuhvatno kao što Vladimir Putin „gotivi“ Čečene.

Važnije je pitanje zašto Mustafa Cerić ne nagovori sebe da „svom narodu“ kojeg je pune dvije decenije zajebavao, terorizirao nesmiljenim medijskim i drugim javnim nasiljem gdje god je stigao, ne otkrije tajnu koliko koštaju i kako se plaćaju njegove retoričke vježbe nepatvorenog cinizma, neljudskosti i neosjetljivosti na ljudsku patnju?!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...