A SADA I ZVANIČNO: Europarlamentarci traže konkretne sankcije za Dodika i rukovodstvo RS-a

- Više crvenih linija je pređeno i krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica pređe sa verbalnih osuda na konkretne akcije protiv onih koji sistematski i namjerno potkopavaju ustavni i teritorijalni poredak BiH, navodi se, između ostalog, u saopćenju.

  • Vijesti

  • 12. Jan. 2023  12. Jan. 2023

  • 15

Predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Romeo Franz i stalni izvjestilac za BiH i Kosovo Paulo Rangel, zvanično su od Evropskog parlamenta zatražili ciljane sankcije, uključujući blokadu sredstava, za one koji prijete teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, posebno Miloradu Dodiku.

- Vodstvo entiteta Republika Srpska, 9. januara još jednom je proslavilo "dan RS-a", uprkos odlukama Ustavnog suda BiH, koji je proglasio taj samoprozvani praznik i referendum neustavnim. Ignorisanje te presude je krivično djelo. Proslava 9. januara podrazumijevala je svečane akademije u Banjoj Luci i Brčkom 8. i 10. januara. Smatramo izbor Istočnog Sarajeva za proslavu 9. januara dodatnom i ciničnom provokacijom. Također, bezrezervno osuđujemo prisustvo na ovim nezakonitim događajima nekoliko srbijanskih ministara, predsjedavajućeg srbijanskog parlamenta, a po prvi put, dva ministra iz Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu - navodi se u saopćenju europarlamentaraca Franza i Rangela.

Više puta smo istakli, dodaju, da u Evropi nema mjesta za negiranje genocida, veličanje osuđenih ratnih zločinaca, što je nespojivo s istinom, pravdom i dostojanstvom za žrtve i preživjele.

Uprkos ruskoj agresiji na Ukrajinu, ističe se u saopćenju, Vladimiru Putinu je dodijeljeno najviše priznanje RS-a povodom "dana RS-a", što mnogo govori o "osjećaju pripadnosti" lidera RS-a i njihovom preziru spram vrijednosti EU, kao i prisustvo Noćnih vukova na paradi 9. januara.

- Više crvenih linija je pređeno i krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica pređe sa verbalnih osuda na konkretne akcije protiv onih koji sistematski i namjerno potkopavaju ustavni i teritorijalni poredak BiH. Svojim izjavama i djelima Milorad Dodik se, de facto, odrekao poltičkog sporazuma koji je potpisao 12. juna 2022. godine. Ponavljamo poziv Evropskog parlamenta u svojoj rezoluciji od 6. jula 2022. godine Evropskoj uniji, njenim državama članicama i međunarodnoj zajednici, da slijede primjer Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva i koriste sva raspoloživa sredstva, odnosno ciljane sankcije i blokadu sredstava, protiv destabilizirajućih aktera u zemlji, uključujući i one koji ugrožavaju teritorijalni integritet BiH, posebno Milorada Dodika, i brzu, opipljivu i kredibilnu kaznenu akciju - zaključeno je u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...