KEMAL ADEMOVIĆ NE ISKLJUČUJE NI NAJCRNJI SCENARIJ: „Ukoliko dođe do izdaje, onda sve tone i neka tone…“

Osmorka je na državnom nivou, tek nakon SNSD-a i HDZ-a dostavila listu svojih kandidata, što bi impliciralo na to da je nešto usporava iznutra ili izvana.

  • Vijesti

  • 13. Jan. 2023  

  • 12

Gost emisije Polis TVSA, bio je Kemal Ademović, zamjenik predsjednika Naroda i pravda, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat u federalnom Domu naroda. Govorio je o mnogim temama, kao što je formiranje vlasti na svim nivoima, interesi Osmorke, te podrivanje koalicije iznutra i izvana.

Na pitanje da li je formiranje vlasti započelo u punom kapacitetu, Ademović je rekao kako misli da jeste, kako on kaže, uz manje i veće poteškoće. Shodno tome, spomenuo je i osnovne provjere kandidata, odnosno procedure koje obavlja SIPA, po čijem završetku se može zakazati sjednica Predstavničkog doma i Predstavničkog parlamenta, kada se može izvršiti imenovanje Vijeća ministara.

O usporenosti samog procesa formiranja vlasti i udara na Osmorku, Ademović je rekao sljedeće:

Prije svega, kada je u pitanju nivo državne vlasti, s obzirom da je budžet negdje oko milijardu, a koji se troši na plaće i troškove, nema tu nekog prostora za mogućnosti ozbiljnijih i zahtjevnijih projekata. Na nivou države tu je prije svega odgovornost i vrlo su komplikovane procedure i procesi, a odnosi su još komplikovaniji. Dakle, mislim da nije neka pretjerana zainteresiranost aktera pa i ovih stranaka koje su odstupile izražavajući određeno nezadovoljstvo. One se više fokusiraju na Federaciju, gdje je pet puta veći budžet. Na državnom nivou su problemi i zastoji, zbog čega je važno da se oni riješe, nakon čega bismo ostvarili napredak na putu ka Evropskoj uniji. Ovakvo stanje je zaista napeto i teško, za svakog stanovnika Bosne i Hercergovine“, rekao je Ademović.

Osmorka je na državnom nivou, tek nakon SNSD-a i HDZ-a dostavila listu svojih kandidata, što bi impliciralo na to da je nešto usporava iznutra ili izvana.

Ovih mjeseci je u toku jedna zaista prljava, nekorektna kampanja koja graniči sa normalnim. Na sceni je jedan hibridni rat kojim se pokušava pokazati da svako ko je izvan postojećih struktura koje su trenutno u vlasti , ako kažemo probosanskih stranaka, a svaki potez koji se povuče, uvijek se tom potezu nađe mana“, kaže Ademović.

S obzirom na to da je Hurtić usaglašeni prijedlog Osmorke i SNSD-a za ministra za ljudska prava BiH, a Forto kandidat za ministra prometa i komunikacija, Ademović je odgovorio na pitanje je li izbijen argument onima koji su tvrdili da bi Dodik potpuno preuzeo Vijeće ministara da je SNSD dobio još jednog ministra:

Mislim da jeste. Prije svega, na sceni je jedan novi koncept. Mi se zalažemo za sljedeće, da odgovornost preuzmu stručni kadrovi, ali i kadrovi koji su patriote koji neće prodati interese Bosne i Hercegovine. Kad smo sve to prošli, onda smo kazali sljedeće – ima kompetentnih kadrova, ali da bi u potpunosti mogli da preuzmu odgvornosti, onda će lideri stranaka preuzeti odgovornost za mjesto ministra. Time stranke sve stavljaju na kocku. Ukoliko dođe do izdaje, onda sve tone i neka tone“, rekao je Ademović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...