"IMAMO PRAVI PROBLEM": Turska zbog incidenta ne pušta Švedsku u NATO

Ankara je u četvrtak osudila video montažu koju je napravila grupa bliska Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK) u Švedskoj, na kojoj lutak s likom predsjednika Erdogana visi obješen za noge i naziva ga se “diktatorom”.

  • Svijet

  • 14. Jan. 2023  14. Jan. 2023

  • 4

Turska "nije u poziciji" da ratificira članstvo Švedske u NATO-u u sadašnjoj situaciji, rekao je u subotu Ibrahim Kalin, bliski savjetnik predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana nakon novog incidenta koji se dogodio ove sedmice. 

“Nismo u poziciji da pošaljemo zakon na ratifikaciju u parlament jer po tom pitanju imamo pravi problem”, kazao je, dodavši kako postoji opasnost od toga da ga zastupnici odbace.

Ankara je u četvrtak osudila video montažu koju je napravila grupa bliska Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK) u Švedskoj, na kojoj lutak s likom predsjednika Erdogana visi obješen za noge i naziva ga se “diktatorom”.

Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na razgovor švedskog ambasadora u Ankari.

Najnoviji incident dogodio se u vrijeme kada Turska blokira ulazak Švedske, ali i Finske u NATO, a čini to od maja, optužujući tu zemlju da na svojoj teritoriji pruža utočište članovima Kurdistanske radničke stranke (PKK) i savezničkih organizacija, a sve ih smatra terorističkim grupacijama.

“Na ovome slučaju radimo već šest, sedam mjeseci i nije dobro da se Švedska predstavlja u ovakvom svjetlu”, rekao je Kalin novinarima međunarodnih medija. “Želimo napredovati, ali ako se ovakvi incidenti nastave, to će samo usporiti proces.”

Kalin smatra da bi Švedska trebala uputiti “jasnu poruku” o stajalištu prema članovima PKK na svojoj teritoriji.

“Morali bi, na primjer, garantovati da članovi PKK više ne mogu regrutirati ljude niti prikupljati novce na švedskoj teritoriji”, kazao je, dodavši ipak da je nova švedska vlada poduzela neke važne poteze, među kojima je i posjeta švedskog premijera Ankari nedugo nakon što je došao na vlast, kao i “izmjene u ustava, što je također pozitivan korak”, prenosi Hina.

Unatoč tome, po njegovom mišljenju treba pričekati još “šest mjeseci” prije nego što se u parlamentu potvrde novi zakoni.

Kalin je dodao kako Turska od Švedske ili Finske “ne traži ništa što nije u skladu s njihovim zakonom” te dodaje da su “vrlo realni”.

Turska je vlada pozvala na protjerivanje više članova PKK i pripadnika pokreta Fetö (akronim koji Ankara koristi za pokret imama i propovjednika Fethullaha Gülena), optuženih za poticanje puča 2016.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...