ZAVRŠEN SASTANAK OSMORKE: Kreće se u formiranje kantonalnih vlada

Lideri su razmatrali neke kandidate za rukovodstvo Doma naroda, koje će sutra imenovati.

  • Politika

  • 16. Jan. 2023  16. Jan. 2023

  • 10

Sastanak Osmorke koja treba formirati vlast na nivou Federacije Bosne i Hercegovine je završen, saznaje Raport.

Kako je rečeno, lideri stranaka razgovarali su uglavnom o sutrašnjoj sjednici Doma naroda FBiH.

Na njoj bi se konačno i u praksi trebalo dokazati da Osmorka zajedno sa HDZ-om ima ubjedljivu većinu u ovom domu Parlamenta FBiH.

Lideri su razmatrali neke kandidate za rukovodstvo Doma naroda, koje će sutra imenovati. Ipak, konačna odluka o imenima bit će ujutro donesena, kada se održe i sastanci s klubovima.

Kako je Raportu preneseno, lideri su počeli i priču o raspodjeli resora i pozicija koje su pripale ovom bloku stranaka.

No, možda i najvažnija odluka koja je večeres donesena jeste da se od sutra kreće u proces formiranja kantonalnih vlada.

To će, ustvari, pokazati stabilnost same koalicije i demonstrirati to na terenu. Osmorka će tako krenuti u formiranje vlada u onim kantonima gdje je to moguće. To su prije svega Unsko-sanski kanton i Kanton Sarajevo.

Također, postoji mogućnost da se vlast formira u HNK.

Vlade u ZDK i BPK su već formirane.

Konstituirajuća sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta zakazana je za sutra, 17. januara.

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine krajem godine saopćila da su se uvjeti za sazivanje sjednice stekli budući da je potvrdila rezultate posrednih izbora. CIK je i dodijelio mandate za ovaj nivo zakonodavne vlasti u Federaciji BiH.

Delegati bi sutra trebali preuzeti mandate, položiti zakletvu te imenovati rukovodstvo Doma. Prema predviđenom dnevnom redu konstituirajuće sjednice, trebao bi uslijediti izbor privremenih radnih tijela Doma naroda.

Jedna od tačaka dnevnog reda je izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...