RAZMATRAĆE IZVJEŠTAJE O PODUZETIM AKTIVNOSTIMA: Senat UNSA sutra ponovo vanredno zasjeda zbog diplome Sebije Izetbegović

Članovima Senata UNSA dostavljen je izvještaj Ad hoc komisije Medicinskog fakulteta ali i nalaz Kantonalne inspekcije o provedenom inspekcijskom nadzoru. Također je dostavljena i analiza pravne službe UNSA svih prispjelih dokumenata kako bi se hronološki pratila dostavljena dokumentacija.  

  • Vijesti

  • 17. Jan. 2023  17. Jan. 2023

  • 5

Senat Univerziteta u Sarajevu sutra će održati vanrednu sjednicu na kojoj će razmatrati izvještaje o poduzetim aktivnostima u skladu sa zaključcima Senata UNSA od 10. novembra 2022. godine u vezi sa diplomom postdiplomskog studija Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a i profesorice na Medicinskom fakultetu UNSA.

Članovima Senata UNSA dostavljen je izvještaj Ad hoc komisije Medicinskog fakulteta ali i nalaz Kantonalne inspekcije o provedenom inspekcijskom nadzoru. Također je dostavljena i analiza pravne službe UNSA svih prispjelih dokumenata kako bi se hronološki pratila dostavljena dokumentacija.  

Kako saznaje Patria u dokumentaciji koja je dostavljena o postdiplomskom studiju Izetbegović nedostaje diploma magistra, uvjerenje o položenim ispitima na Sveučilištu u Zagrebu – Medicinski fakultet, uvjerenje o položenim preostalim ispitima na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. U dokumentaciji također nema ni odluke o priznavanju ispita u Zagrebu, a kako je inspekcija utvrdila diploma magistra Sebije Izetbegović nikada nije preuzeta!  

Iako je zaključkom Senata UNSA traženo da ad hoc komisija Medicinskog fakulteta zatraži i pisano izjašnjenje Sebije Izetbegović, to nije učinjeno. Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta je prihvatilo ovaj izvještaj koji je zatim dostavljen Senatu UNSA.

U izvještaju Ad hoc komisije se navodi i da dokumentacija na Medicinskom fakultetu UNSA nije uredno čuvana.

To će biti povod da Univerzitet u Sarajevu zatraži provjeru svih dosjea kako bi se utvrdilo da li i kod drugih uposlenih nedostaje određena dokumentacija koju je Fakultet obavezan imati.

Na sutrašnjoj sjednici nakon razmatranja pristigle dokumentacije, a na kojoj neće prisustvovati Sebija Izetbegović, bit će donesen zaključak kojim se traži pisano izjašnjenje profesorice Izetbegović te da joj se ostavi mogućnost dopune nedostajuće dokumentacije ukoliko je u njenom posjedu.

Senat će o svim aktivnostima i nalazima upoznati i osnivača Skupštinu KS putem Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS.

Također, s obzirom da je novi Zakon o visokom obrazovanju donesen krajem avgusta, Univerzitet u Sarajevu je dužan donijeti novi Statut, ali i pravilnik kao podzakonski akt kojim će se jasno definisati uslovi i kriteriji za poništavanje i oglašavanje diplome nevažećom.

Član 77. Zakona o visokom obrazovanju glasi:

(1) Visokoškolska ustanova je obavezna poništiti i oglasiti nevažećom diplomu, dodatak diplomi i uvjerenje o stečenom zvanju u slučaju ako imalac diplome nije ispunio sve ispitne obaveze na studiju na način i prema postupku koji je utvrđen propisima iz oblasti visokog obrazovanja koji su bili na snazi u vrijeme izdavanja javne isprave, ovim zakonom i studijskim programom visokoškolske ustanove,

(2) Oglašavanje nevažećom diplome, dodatka diplomi i uvjerenja o stečenom zvanju objavljuje se u "Službenim novinama Kantona Sarajevo".

(3) Ukoliko diploma, dodatak diplomi i uvjerenje o stečenom zvanju sadrže grešku u imenu, broju, pisanju, kao i druge formalne netačnosti, ispravka se vrši u skladu sa zakonom kojim se uređuje opći upravni postupak.

Iako smo komentar o sutrašnjoj sjednici ali i eventualnim narednim potezima Senata i Univerziteta u Sarajevu zatražili i od rektora UNSA Rifata Škrijelja kratko je poručio da je na sastanku i da će izjave biti nakon završetka sutrašnje sjednice.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...