VIŠKOVIĆ NAJAVLJUJE: Minimalna plata u Republici Srpskoj može da ide do...

Višković je ocijenio da je najniža plata u ovom entitetu i sada veća u odnosu na drugi dio države.

  • Ekonomija

  • 17. Jan. 2023  17. Jan. 2023

  • 0

Minimalna plata u Republici Srpskoj može da ide do 800 KM, uz postepeno povećavanje u skladu mogućnostima kako to predlažu sindikati, ukoliko bude spremnosti za dogovor među socijalnim partnerima, izjavio je predsjednik Vlade RS Radovan Višković u razgovoru za BHRT.

Višković je ocijenio da je najniža plata u ovom entitetu i sada veća u odnosu na drugi dio države.

Posljedično će, kaže, rasti i ostale plate.

"Ovo je jedinstven finansijski prostor i često sam sebi postavljao pitanje zašto je tolika razlika bila u minimalnoj plati i do sada. Troškovi života su identični u oba entiteta ili čak u Federaciji BiH po nekim osnovama i veći, npr. po pitanju električne energije koju plaćaju domaćinstva u Federaciji BiH u odnosu na električnu energiju koju plaćaju domaćinstva u Republici Srpskoj. I pored najavljenog poskupljenja od 1. januara ove godine, mi ćemo i dalje biti povoljniji po pitanju isporuke električne energije za naše građane u odnosu na građane u drugom entitetu", kazao je Višković.

"Obračun s neradnicima"

Naveo je podatak da je prosječna plata u Federaciji BiH oko 1.167 KM, dok je u Republici Srpskoj u novembru iznosila 1.211 KM. Razlika od četrdesetak maraka, ističeVišković, nije beznačajna.

"Do prije tri godine to je skoro bilo nezamislivo, sve te godine prosječna plata u Federaciji BiH je bila veća nego u Republici Srpskoj. Radili smo neke stvari i došli do ove pozicije", kaže Višković.

Kada je riječ o "obračunu s neradnicima" koji je najavio u svom ekspozeu u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Višković kaže da su napravljeni značajni pomaci.

"To je sad top tema u Republici Srpskoj. Ja po zakonu o ličnim podacima ne mogu izaći u javnost i saopštiti imena, ali mogu reći da do sada imamo na destine ljudi kojima je prekinut radni odnos jer se nisu pojavljivali na radnom mjestu, a primali su naknadu, što je po zakonu nedopustivo. Ovo nije nikakav obračun ili hir, ovo je čisto zakonska obaveza i ja sam ovim htio da rukovodiocima, direktorima, onima koji su to na neki način dozvolili, da im ukažem da na to nemaju pravo, ni ovlaštenja i da je zakon stariji u odnosu na njihove odluke. Svi oni koji se na bilo koji način na to ogluše, bit će sankcionisani", kazao je Višković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...