HLADAN TUŠ ZA VUČIĆA STIŽE IZ BERLINA: "Srbija ne može u Evropsku uniju ako ne prizna Kosovo, kancelar Scholz je..."

Kako će doći do te odluke, stvar je Srbije. Mi znamo da je to veoma važna tema za Srbiju, ali mislimo da nije posao Njemačke da joj objašnjava na koji način bi trebalo da se bavim njom. Ali naravno, referendum je istovremeno i šansa, ali i rizik, kazao je on.

  • Regija

  • 19. Jan. 2023  

  • 2

Manuel Sarrazin, specijalni izaslanik za Zapadni Balkan rekao je da je stav Berlina da Srbija ne može da postane članica Evropske unije bez priznanja Kosova, ali da njen ulazak u porodicu evropskih zemalja nije moguć ni bez slobodnih medija i demokratije.

U razgovoru za "Novu", on je naglasio da je EU šef pregovora koji se vode između Beograda i Prištine i da je neophodno što prije postići sporazum između dvije strane, kao i da je važno da se predstavnici Srba što prije vratu kosovske institucije.

Manuel Sarrazin se u intervjuu osvrnuo i na poruke koje su u prethodnom vremenu stizale iz Beograda, poput one da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić „ne vjeruje Njemačkoj“, govorio je i o tome zbog čega Njemačka nije zadovoljna demokratskim napretkom Srbije, a istovremeno je upozorio da postoje sumnje iz njemačke privrede u vezi s tim kako se Srbija trenutno razvija.

-Mi iz Njemačke smo uvijek imali veoma jasan stav po tom pitanju – pred kraj procesa normalizacija odnosa, kad Srbija odluči da se pridruži EU, priznanje Kosova će biti dio procesa. Ne bih to povezivao previše sa evropskim prijedlogom, ali to je nešto što Njemačka svakako očekuje i to je jasno rečeno kad je kancelar Olaf Scholz posjetio Srbiju u junu prošle godine.

Ono što mi želimo jeste da to bude odluka Srbije kojoj se može vjerovati i koja će biti jasna. Kako će doći do te odluke, stvar je Srbije. Mi znamo da je to veoma važna tema za Srbiju, ali mislimo da nije posao Njemačke da joj objašnjava na koji način bi trebalo da se bavim njom. Ali naravno, referendum je istovremeno i šansa, ali i rizik, kazao je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...