"SB" NA SJEDNICI SAVJETA ZA RAZVOJ SDP-a: Helez tvrdi da je zadovoljan realizacijom sporazuma sa SNSD-om i da je Izetbegovićeva izjava opasna (FOTO)

Tema sjednice Savjeta je, ovog puta puta u fokusu, formiranje vlasti te djelovanje SDP-a kroz insititucije i implementaciju ciljeva koje je stranka postavila tokom predizborne kampanje.

  • Politika

  • 20. Jan. 2023  

  • 9

Savjet za razvoj SDP danas je održao sjednicu uoči koje se medijima obratio potpredsjednik ove stranke i budući državni ministar odbrane Zukan Helez.

Tema sjednice Savjeta je, ovog puta puta u fokusu, formiranje vlasti te djelovanje SDP-a kroz insititucije i implementaciju ciljeva koje je stranka postavila tokom predizborne kampanje.

Helez je istakao da je prioritetni cilj SDP-a da sačuva i ojača BiH te da vlast, prvenstveno na državnom nivou, profunkcioniše - nakon opstrukcija koje su prisutne bile duži niz godina.

On je na početku prokomentarisao izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića da "u ovim historijskim okolnostima SDA grčevito brani zemlju" te da bez bez njih nema nove Vlade FBiH. Helez to smatra najavom blokade.

"Bakirova izjava jeste opasna i najava je blokade. Visoki predstavnik je dužan da kaže kako da se dalje postupi ukoliko dođe do blokade. Logičan scenarij jeste, ukoliko Izetbegović ne podrži čovjeka iza kojeg stoji većina, da se to podvodi pod termin blokada", mišljenja je Helez.

Smatra da je visoki predstavnik Christian Schmidt ranije intervenisao upravo zbog blokada koje su se dešavala prethodnih osam godina.

Također, prokomentarisao je i sporazum koji su na državnom nivou sklopili sa SNSD-om, strankom koja je ranije često bila glavna uloga u blokadi funkcionisanja državnog nivoa.

Na pitanje da li vjeruje da se SNSD promijenio u tolikoj mjeri i da će poštivati zakone ove države s obzirom da oni imaju četiri delegata u Domu narodu i samim tim kontrolni paket, Helez se oslanja na obećanje koje su dobili.

"Jedan do razloga zbog kojeg smo ušli u sporazum sa SNSD-om jeste upravo taj kontrolni paket i zato što imaju većinu u NSRS. Ovo što do sada vidimo jeste da su SDA i SNSD ranije odugovlačili u procesu formiranja vlasti. Sada smo svjedoci bržeg procesa što nikada do sada nije bilo. Ja sam volio da se vlast formirala prije nove godine, ali pred formiranjem smo Vijeća ministara tri mjeseca nakon izbora i mislim da je to dobar znak", zaključio je potpredsjednik SDP-a, prenosi Klix.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...