LAJČAK HVALI VUČIĆA, KURTI OPTIMISTIČAN: "Evropski prijedlog dobra osnova za uzajamno priznanje sa Srbijom..."

Kurti je spreman za naredne političke sastanke na visokom nivou i intenziviranje procesa.

  • Regija

  • 21. Jan. 2023  

  • 1

Srbija je spremna prihvatiti koncept europskog plana i raditi na primjeni predloženog sporazuma o dijalogu s Kosovom, izjavio je u petak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon sastanka s izaslanicima Sjedinjenih Država i EU-a, što je potvrdio i dužnosnik EU-a Miroslav Lajčak.

Posebni predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine, slovački diplomat Miroslav Lajčak, potvrdio je da je Vučić u razgovoru "pokazao odgovoran pristup" i "spremnost da donosi teške odluke u interesu mira i europske perspektive Srbije".

Diplomatska petorka, u kojoj su, uz Lajčaka, i izaslanik SAD-a Gabriel Escobar, te predstavnici Francuske Emmanuel Bonne, Njemačke Jens Plötner i po prvi put jedan talijanski izaslanik Francesco Tallo, sastala se s Vučićem poslije razgovora održanih ranije s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem u Prištini.

Europsko-američki diplomatski kvintet je, prema medijskim izvještajima nakon sastanka, očekivao od premijera Kosova "bolje razumijevanje" za europski prijedlog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

"Nadam se da ćemo doći do punog razumijevanja i korisnog potencijala ovog prijedloga. Nastavit ćemo raditi na tome", rekao je ranije Lajčak novinarima u Prištini.

Uslijedio je razgovor u Beogradu nakon kojeg je Vučić novinarima rekao da je pokazao "svu brigu i rezerviranost" o "jednom važnom pitanju", ali nije precizrao o čemu je riječ insistirajući da je o tome ne može govoriti jer plan nije javan.

Radio Slobodna Europa (RFE) objavio je, pozivajući se na plan EU-a u koji je ranije imao uvid, da taj dokument ima jednak pristup stranama i predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

U dokumentu se, navodi RFE, eksplicitno ne spominje međusobno priznanje ili članstvo Kosova u Ujedinjenim narodima – na čemu insistira Kosovo.

Međutim, u dokumentu se spominje podrška koju bi obje strane uzajamno trebale prožiti jedna drugoj u procesu eurointegracija, dok se od Srbije se traži da ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Ranije se u Prištini više od dva sata razgovaralo o tzv. francusko-njemačkom prijedlogu, koji se sada naziva evropski, koji je Kurti ocijenio kao dobru osnovu za ono što stalno ističe – uzajamno priznanje u centru sporazuma.

Kurti je i ovu priliku iskoristio da se pohvali sa onim što vidi kao uspjeh – „u oblasti vladavine prava, o preduzetim reformama, demokratskom i ekonomskom napretku, kao i o prijavi Kosova u Vijeće Evrope u maju prošle godine i u Evropskoj uniji u decembru – historijskom koraku za Kosovo“.

Kurti je spreman za naredne političke sastanke na visokom nivou i intenziviranje procesa.

„Nakon ovog sastanka, emisari su otputovali u glavni grad sjevernog susjeda Republike Kosovo“, objavila je kosovska vlada.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...