ZBOG SADRŽAJA OPASNOG PO ŽIVOT: Evropska komisija zaprijetila TikToku sankcijama

Članovi Evropske komisije su društvenoj mreži TikTok zaprijetili dalekosežnim sankcijama jer dopušta širenje štetnog sadržaja.

  • HiTec

  • 22. Jan. 2023  

  • 0

Evropska komisija je upozorila izvršnog direktora TikToka Shou Zi Chewa da se odmah moraju početi pridržavati pravila Unije ili će se suočiti sa sankcijama.

"Nije prihvatljivo da iza naizgled zabavnih i bezazlenih mogućnosti korisnici mogu u samo nekoliko sekundi pristupiti štetnom, a nekada čak i po život opasnom sadržaju", rekao je u četvrtak komesar Komisije Thiery Breton

Dodao je da je zabrinut i zbog navoda da se špijuniraju novinari i da se lični podaci šalju izvan Evrope.

TikTok se suočio s nizom problema tokom svog brzog uspona do konkurentskih društvenih platformi, uglavnom vezanih za bezbjednost i dobrobit svojih brojnih maloljetnih korisnika.

Internetska platforma TikTok, u vlasništvu kineske kompanije Bytedance, dugo je predmet kritika zbog slabe zaštite podataka svojih mladih korisnika. Takođe, postoji bojazan da bi kineska država mogla imati pristup podacima na TikToku, što platforma poriče.

"Nećemo oklijevati da uvedemo sve moguće sankcije ako kontrole ne pokažu potpunu usklađenost", dodao je Breton, podsjetivši na evropski Akt o digitalnim uslugama, koji će velike platforme smatrati odgovornima za kršenje pravila od 1. septembra ove godine.

Novi zakon EU takođe dopušta zabranu pružanja usluga u Uniji u slučaju ponovljenog ozbiljnog kršenja pravila koje ugrožava ljudske živote ili njihovu sigurnost.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...