MUJANOVIĆ OTKRIO ŠOKANTNE DETALJE RAZGOVORA S UGLEDNIM EVROPSKIM DIPLOMATOM: „Ne može se vjerovati Vučiću, Dodiku, Čoviću, Milanoviću, oni su…“

-Kao što mi je jedan zapadni zakonodavac rekao prije nekoliko sedmica, na Balkanu se dominantni zapadni konsenzus sada vratio tamo gdje je bio 1992.-93.: isključivo je zabrinut za umirenje Beogradu i Zagrebu. Bojim se da će to s vremenom imati neizbježne posljedice i za Ukrajinu, poručio je Mujanović.

  • Mini market

  • 23. Jan. 2023  

  • 7

Jasmin Mujanović, politolog s američkog Univerziteta York na društvenim mrežama je otkrio detalje razgovora s visokorangiranim europskim diplomatom tokom proteklih nekoliko dana, a koji se tiču politika SAD-a i EU-a na Zapadnom Balkanu, posebno u BiH i na Kosovu, te kako se sve presijeca sa onim šta bi se moglo dogoditi u Ukrajini.

-"Onima koji su pogriješili na Balkanu", glasila je jedna poruka, "ne može se vjerovati ni Ukrajini". Zapadne vlade izdale su svoje obaveze prema generacijskom procesu demokratizacije i učvršćivanja vladavine prava na Balkanu, presjekle su i potrčale u zagrljaj autokrata čim su mogle. Sramotna kampanja pritiska na demokratsku vladu Kosova od strane SAD-a i EU-a u ime autokrate Vučića kojeg podržava Rusija, kao i neliberalna subverzija izbora u BiH od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta u ime drugog radikala kojeg podržava Rusija, Dragana Čovića, su dio istog procesa.

Moj izvor piše "ne može se vjerovati nikome ko se opirao provedbi sankcija Rusiji", mislim na Vučića, Dodika, Čovića, Milanovića, Orbana. Ipak, to su upravo pojedinci za čiju političku dobrobit SAD i EU gledaju unatrag kako bi ih unaprijedili.

Ostavljajući po strani ono što će se dogoditi na Balkanu u bliskoj budućnosti - a trenutni tok sugerira da će to biti haos i sukob, zapravo projektiran od strane SAD-a i EU-a - ovo bi trebala biti upozorenje za sve one koji su istinski zabrinuti za budućnost Ukrajine.

Olaf Scholz s pravom dobiva gotovo sveopći prijezir, ali dopustite mi da sugeriram da su njegova gledišta daleko šire podijeljena među vodećim zapadnim dužnosnicima nego što su mnogi spremni priznati. Uhvate li Rusi prednost na proljeće, vidjet ćemo masovno okretanje prirode zapadne podrške ukrajinskim braniteljima. Kao što su mnogi bili rezervirani u prvih nekoliko sedmica u ratu kada se činilo da će Rusija doista "dovršiti posao" dekapitacijskim zauzimanjem Kijeva. Čuvajte se saveznika lijepog vremena, ukratko.

Bosanci, koji su izdržali UN-ov embargo na oružje tokom cijelog rata u Bosni i genocida u Bosni, koji su branili svoju zemlju s ukupno 40 (uglavnom zarobljenih) tenkova, znaju da taj razgovor o tribunalima, trajnoj podršci i "vrijednostima civilizacije" itd je jeftin -- i kratkog vijeka.

Ukrajinci su, istina, obavili mnogo bolji posao govorenja istine moćnicima na Zapadu nego bilo ko na Balkanu. Ali ovaj trenutak ostaje jedan od velikih opasnosti, prije svega za Ukrajinu, ali i za Balkan. Zapadni apetiti za prljavom, transakcijskom realpoltikom i dalje su visoki.

Kao što mi je jedan zapadni zakonodavac rekao prije nekoliko sedmica, na Balkanu se dominantni zapadni konsenzus sada vratio tamo gdje je bio 1992.-93.: isključivo je zabrinut za umirenje Beogradu i Zagrebu. Bojim se da će to s vremenom imati neizbježne posljedice i za Ukrajinu, poručio je Mujanović.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...