RESTRUKTUIRANJE FIRME: Spotify otpušta oko 600 radnika, odlazi i...

Spotify, usluga za streaming muzike, objavio je da će otpustiti šest posto svoje radne snage, oko 600 zaposlenika, kao dio restrukturiranja firme.

  • HiTec

  • 23. Jan. 2023  23. Jan. 2023

  • 0

Taj potez dolazi u trenutku kada Spotify nastoji preokrenuti buru zapošljavanja izazvanu pandemijom, a u skladu je sa sličnim mjerama koje su poduzele druge tehnološke firme kao što su Google i Microsoft. 

Dawn Ostroff, izvršna direktorica koju je Spotify zaposlio 2018. kako bi potaknula širenje firme na podcasting, napustit će kompaniju u sklopu restrukturiranja. Pod njezinim vodstvom Spotify je krenuo u akciju akvizicija, trošeći milijarde dolara na kupnju podcasting kompanija i sklapajući ugovore sa zvijezdama kao što su Joe Rogan i Kim Kardashian, piše Financial Times.

Gubitak od 160 miliona eura

Wall Street je u početku pozdravio Spotifyevo podcast-kockanje, piše FT, ali kasnije je izgubio strpljenje jer je kompanija nastavila snažno ulagati nauštrb profita. Spotify je objavio neto gubitak od 160 miliona eura na prihod od 8.6 milijardi eura za devet mjeseci zaključno s 30. septembrom.

U izjavi je izvršni direktor Spotifya Daniel Ek rekao da su promjene dio napora da se obuzdaju troškovi i postane učinkovitiji tokom "izazovnijeg" ekonomskog okruženja. "Gledajući unazad, bio sam preambiciozan u ulaganju ispred našeg rasta prihoda", rekao je.

Dionice Spotifya su pale za više od 70% u odnosu na najvišu razinu prije pandemije, procjenjujući najveću svjetsku kompaniju za streaming muzike na manje od 19 milijardi dolara, prenosi Index.hr.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...