ŠTA SE IZA BRDA VALJA: Uhapšen bivši šef njujorškog FBI-a, radio je za ruskog oligarha

Bivši visoki dužnosnik FBI-a u New Yorku uhapšen je zbog veza s ruskim oligarhom, potvrdila je danas policija za američke medije.

  • Svijet

  • 23. Jan. 2023  23. Jan. 2023

  • 1

Charles McGonigal (54), koji je bio šef protuobavještajne jedinice FBI-a u New Yorku, uhapšen je zbog svojih veza s Olegom Deripaskom, ruskim milijarderom, naftnim tajkunom i poznatim Putinovim saveznikom protiv kojeg su Sjedinjene Države uvele sankcije, a prošle godine je kazneno optužen za kršenje tih sankcija.

McGonigal se povukao iz FBI-a 2018. Uhapšen je u subotu poslijepodne nakon što je stigao u zračnu luku JFK nakon putovanja u Šri Lanku. Optužen je zajedno sa sudskim tumačem Sergejem Šestakovim, koji je također radio s Deripaskom.

Pokrenuo istragu protiv konkurentnog oligarha

McGonigal je optužen za kršenje američkih sankcija tako što je pokušavao ukloniti Deripasku s popisa sankcija te je primao mito za informacije o istrazi protiv konkuretnog oligarha. McGonigal je jedan od najviših bivših dužnosnika FBI-a ikada optuženih za zločin.

McGonigal i Šestakov, koji su za FBI istraživali oligarhe, navodno su 2021. pristali istražiti rivalskog ruskog oligarha, za što su bili plaćeni od Deripaske, objavilo je američko ministarstvo pravosuđa. McGonigal i Šestakov optuženi su da su primali uplate preko lažnih kompanija i krivotvorili potpise kako bi sakrili porijeklo novca.

Prijeti im 80 godina zatvora

Obojica su okrivljeni za pranje novca uz optužbe za kršenje sankcija. Svaka od četiri tačke optužnice nosi maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.

"FBI je predan provedbi ¸ekonomskih sankcija osmišljenih da zaštite Sjedinjene Države i naše saveznike, posebno protiv neprijateljskih aktivnosti strane vlade i njezinih aktera", rekao je pomoćnik direktora FBI-a Michael Driscoll.

"Ruski oligarsi poput Olega Deripaske vrše zloćudni globalni utjecaj u ime Kremlja i povezani su s podmićivanjem, iznudama i nasiljem."

Nakon što je napustio FBI, McGonigal je radio za Deripasku preko odvjetničke tvrtke koja je zastupala ruskog naftnog tajkuna. Zaradio je najmanje 25.000 dolara radeći kao "istražitelj" za odvjetničko društvo u njegovom slučaju, stoji optužnici, prenosi Index.hr.

"Radim za bogatog Rusa"

McGonigal je zatim radio direktno za Deripasku, primivši početnu isplatu od 51.000 dolara, a zatim isplate od 41.790 dolara svaki mjesec tokom tri mjeseca od avgusta 2021. do novembra 2021. Prijateljima je rekao da radi za "bogatog Rusa", prema optužnici, i naglasio da je njegov rad legalan. U razgovorima o Deripaski, McGonigal i Shestakov često bi ga nazivali "velikim tipom" i "znate već koga".

Optužnica u devet tačaka navodi i da je između avgusta 2017. i septmbra 2018., prije odlaska u penziju iz terenskog ureda FBI-a u New Yorku, McGonigal uspio sakriti svoju vezu s ovim neidentificiranim bivšim stranim obavještajcem, a zatim lično  putovao u inozemstvo i sastajao se sa stranim državljanima. Osoba je opisana kao albanski državljanin koji je bio zaposlen u kineskom energetskom konglomeratu.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...