DRAMATIČNO OBRAĆANJE ALEKSANDRA VUČIĆA: "Na sto su mi stavili plan za Kosovo, Srbiji prijete teške posljedice ako ga ne prihvatimo!" (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se večeras javnosti nakon što je ranije danas prisustvovao sjednici Vlade Srbije o Kosovu.

  • Regija

  • 23. Jan. 2023  23. Jan. 2023

  • 15

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na večerašnjoj konferenciji za novinare u Predsjedništvu Srbije da je francusko-njemački plan "nije više samo plan tih zemalja, već mnogo više". On je istakao da je taj plan postao novi pregovarački okvir, iako to još uvijek nije saopšteno.

"Plašim se da niko nije htio da govori o okolnostima i onim sa čim se Srbija suočava. Uvijek je lako da pronađete bezbroj zamjerki, a u ovom papiru nije lako pronaći bilo šta sa čime bismo bili oduševljeni, naprotiv", rekao je Vučić.

"Oni su došli da nam predoče svoj plan i onim što su oni stavili na ovaj papir, bez ikakve krivice Srbije. Ništa nismo uradili nikome. Oni su došli i pokazali plan, a zatim su 13. decembra sve zemlje članice prihvatile taj plan i pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost", rekao je Vučić.

Vučić je ocijenio da su promijenjene geopolitičke okolnosti i da je "velika nervoza".

"Evropa je zapravo u ratu, šta god oni govorili. Nema tolerisanja i bilo kakvih iskakanja u političkom smislu", rekao je predsjednik Srbije.

Koje su posljedice neprihvatanja plana

"Došla je ‘petroka’ i druga rečenica koja mi je saopštena i rečeno jeste da moramo da prihvatimo ovaj plan, a ako ga ne prihvatimo jer oni smatraju da on mora biti prihvaćen, de facto novi pregovarački okvir, suočićemo se sa prekidom procesa evropskih integracija, sa zaustavljanjem i povlačenjem investicija, sveobuhvatnim mjerama u političkom i ekonomskom smislu koja će nanijeti veliku štetu Srbiji", rekao je Vučić.

"Da li sam mogao da kažem, u jednom trenutku da izađu napolje, mogao sam, ali hoću da ljudi znaju koje su posljedice. Bilo bi pitanje kada bi nam bio ukinut bezvizni režim sa EU. Drugo bi bilo povlačenje investicija", dodao je Vučić.

"Jasno sam rekao šta je neprihvatljivo za Srbiju"

Predsjednik Srbije je naveo kako je na tom sastanku "jasno rekao šta je za Srbiju neprihvatljivo". Vučić je naveo da moramo da pokrenemo razgovor unutar društva.

"Ja sam rekao šta može i šta ne može. Srbija mora da nastavi evropskim putem, a da budemo izolovani kao predsjednik ne bih pristao da na takav način vodim zemlju", rekao je Vučić.

Istakao je i da je oduvijek smatrao da je "zamrznuti konflikt najgore moguće rješenje".

"Smatrao sam da je važno da tražimo kompromisno rješenje", dodao je on.

Vučić je na konferenciji rekao i da slijedi velika borba za Zajednicu srpskih opština.

"Kurti pokušava da uveče Srbiju u sukob"

Vučić je rekao da kosovski premijer Albin Kurti izaziva incidente kako bi pokušao Srbiju da uvuče u sukob.

"U Kurtijevo vrijeme je do sada bilo 287 incidenata. Samo u ovoj godini smo imali 10 incidenata", rekao je Vučić.

"Ja im kažem da prvo mora da ide ZSO, to je iz Briselskog sporazuma, a oni mi kažu da nije realno, a ja kažem da su se oni obavezali da će oni to ispuniti, jer jedna strana ne želi. Nikakvi objektivni i racionalni odgovori više ne prolaze", rekao je Vučić i dodao da obje strane moraju da čine ustupke.

"Pozvaću sve poslanike na sastanak"

Predsjednik Srbije je naveo da će narednih dana pozvati sve predstavnike poslaničkih grupa na sastanak.

Podsjetimo, Vlada Srbije ranije danas je saopštila da je predsjednik Vučić na sjednici tražio od članova Vlade punu posvećenost, marljivost, još žešći i snažniji rad u budućnosti.

Na sjednici je dogovoreno da predsjednik Republike, Vlada Srbije i svi organi izvršne vlasti rade sinhonizovano i jedinstveno.

Današnja sjednica Vlade Srbije, u čijem radu je učestvovao i predsjednik Republike Aleksandar Vučić, trajala je sat i po vremena.

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...