STRUČNJACI SAVJETUJU: U hladna zimska jutra veliki broj vozača pravi grešku prilikom pokretanja vozila…

Prije gašenja motora, ponovite proceduru.

  • Auto

  • 24. Jan. 2023  

  • 0

Došla je prava zima, a s njom tradicionalno i problemi s akumulatorima. Hladnoće i vlaga pokupe dio energije pa je svako paljenje vozila sa starijim akumulatorom svojevrsna lutrija.

Niske temperature usporavaju sve hemijske rekacije u akumulatoru, a samim time i performanse. Također, hladni motor i gušće motorno ulje zahtijevaju više energije. Savjet je da pri paljenju vozila probate isključiti što više potrošača energije. Samo pumpa goriva, odnosno injektori i sistem za upravljanje motorom koriste oko 400 watta električne energije.

Ventilacija i klima troše do 500 watta, a čak 1000 watta mogu potrošiti svjetla, radio uređaj i grijanje, grijanje stražnjeg stakla… Većina alternatora ća sa svim uključenim uređajima dosegnuti svoj limit pa više neće puniti akumulator – odnosno on će se prazniti.

Prije gašenja motora, ponovite proceduru i na kratko ugasite većinu električnih potrošača – tako će se akumulator napuniti za novo paljenje.

Visoka potrošnja električne energije utječe i na potrošnju goriva, 100 watta – 0.1 litra goriva.

Kako biste spriječili gubitak energije i neujednačeno punjenje i pražnjenje akumulatora provjerite stezaljke i polove – koje, ako su oksidirali, možete lagano očistiti brusnim papirom, a potom i krpicom od neke mekane tkanine.

Možete ih premazati i vazelinom. Također, ako znate više, možete skinuti čepove i provjeriti u razinu elektrolita u akumulatoru. Ako je niska, dodajte destiliranu vodu malo iznad ruba ćelija akumulatora.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...