TRIKOVIMA TO MOŽETE PROMIJENITI: Ovih 12 znakova otkriva usporen metabolizam...

Osobna trenerica otkriva kako otkriti da je vaš metabolizam usporen i kako ubrzati njegov rad.

  • Zdravlje

  • 24. Jan. 2023  24. Jan. 2023

  • 0

Trenerica Rachael Attard iz  Sydneyja, navodi kako možda ne mislite da on nema veliki utjecaj na zdravlje, ali to nije istina, posebno kada govorimo o gubitku kilograma ili pak nakupljanju kilograma. Ističe kako su brojni faktori odgovorni za rad metabolizma, kao što su geni, hormoni, manjak sna, prehrana, dehidracija, stres ali i lijekovi koje uzimate. 

Neki od najjasnijih znakova koji otkrivaju da je metabolizam spor uključuju kronični umor, manjak energije i gubitak apetita ujutro te nakupljanje kilograma iz nejasnog razloga. 

Osobe koje imaju usporen rad metabolizma mogu osjetiti i zatvor, depresiju, probleme s kosom i noktima. 

Ovo su najčešći simptomi usporenog metabolizma: 

  1. kronični umor
  2. manjak energije
  3. gubitak apetita ujutro
  4. nakupljanje kilograma
  5. zatvor
  6. depresija
  7. tanka kosa, suha koža i slabi nokti 
  8. gubitak kose
  9. stalno vam je hladno
  10. česte glavobolje
  11. usporeni otkucaji srca
  12. stalna želja za slatkim i ugljikohidratima 

Na sreću, na problem s metabolizmom možete utjecati korištenjem jednostavnih i provjerenih trikova, a koji će vam dobro doći nakon perioda unosa teške hrane. 

Kako ubrzati rad metabolizma?

Prva stvar koju trenerica navodi, a što i sama radi, je ispijanje tople vode s limunom. 

"Limun će utjecati na metabolizam jer je pun vitamina C i antioksidanata koji jačaju imunološki sustav", navodi. Dodaje kako je još bolji trik dodati tom napitku malo papra i đumbira, koji će potaknuti rad probavnog sustava i tako pomoći metabolizmu da snagu skupi iz kalorija. 

Ova stručnjakinja savjetuje i čašu jako hladne vode, jer su studije pokazale da će djelovati na rad metabolizma. Kada popijete hladnu vodu, tijelo mora raditi jače i tako sagorijevati više kalorija tijekom procesa. Spomenuta studija je pokazala kako možete potrošiti i do 25 posto više kalorija samo ispijanjem hladne vode. 

Možete slobodno uživati i u šalici kave, jer studije pokazuju kako kofein iz kave i zelenog čaja može pomoći kod boljeg rada metabolizma i voditi do veče potrošnje kalorija kroz dan. 

Postoje i namirnice koje mogu ubrzati metabolizam, a proteini su jedni od njih. Tijelo će trošiti više kalorija probavljajući proteine nego recimo masnoće. Iz tog razloga ona savjetuje bogat doručak proteinima, to mogu biti jaja ili napici od voća i povrća. 

Za kraj navodi kako će jačanje mišićne mase učiniti čuda za metabolizam, pa nije na odmet za to koristiti vježbe snage. Količina kalorija koje potrošite u danu ovisi o tri stvari: Prvo je bazalni metabolizam – koliko kalorija gubite u mirovanju, pa dolazimo do toga koliko kalorija trošite kroz probavu. Naravno važna je i tjelesna aktivnost – koliko kalorija trošite prilikom vježbanja. 

No upravo bazalni metabolizam čini oko 60 do 80 posto potrošnje kalorija tijekom dana, a možete ga pojačati samo ako povećate mišićnu masu. Kako smo naveli, vježbe snage su jedan od načina da to postignete. 

(Ordinacija.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...