ŠTA URADITI KADA POPUCA VODOMJER?: Iz VIK-a apeluju na građane da vode računa

Niske temperature te slabo zaštićena vodomjerna mjesta i šahtovi u kojima se nalaze vodomjeri mogu prouzrokovati pucanja.

  • Jeste li znali

  • 24. Jan. 2023  24. Jan. 2023

  • 0

Iz KJKP Vodovod i kanalizacija u Sarajevu apeluju na građane da vode računa o vodomjerima. Naime, niske temperature te slabo zaštićena vodomjerna mjesta, šahtovi u kojima se nalaze vodomjeri mogu prouzrokovati pucanja stakla na vodomjeru, a nerijetko i oštećenja kompletnog vodomjera.

"Bez vode tokom zime korisnici mogu ostati usljed smrzavanja u dijelovima internih vodovodnih instalacija iza glavnog vodomjera. Za njihovo održavanje zaduženi su potrošači, te savjetujemo da provjere da li su i u kojoj mjeri zaštićeni vodomjeri i vodovodne instalacije. Neophodno je da se blagovremeno zaštite vodomjerna mjesta i instalacije od mraza, tako što se vodomjer i otkrivene cijevi oblože odgovarajućim termoizolacijskim materijalom (stiropor, staklena vuna i slično). Eventualni nedostatak navedenog izolacionog materijala može se nadomjestiti starim dekama", istakli su iz KJKP Vodovod i kanalizacija.

Sve vodovodne cijevi koje se nalaze na otvorenom neophodno je isprazniti, kao i, ukoliko je moguće, zatvoriti prostor u kojem su smještene vodovodne instalacije. Voda se, po pravilu, ledi u plitkim i nezaštićenim dijelovima instalacije, kao i u negrijanim dijelovima zgrada. Iako ovaj poduhvat traži ili vrijeme ili novac, trošak je puno manji od onog koji nastaje zbog puknuća cijevi nakon što se voda zaledi.

Zamrznute instalacije ne smiju se odleđivati direktnim polijevanjem tople vode preko njih, niti korištenjem otvorenog plamena

"Potrošačima koji primijete da su ostali bez vode savjetujemo da prvo provjere stanje instalacija u vodomjernom oknu, da pokušaju okrenuti ventil, ali nikako nasilu. Ventil koji nije moguće okrenuti upućuje na to da je voda u instalacijama u vodomjernom oknu zaleđena. Najbrže će se odlediti pomoću isparavanja tople vode u zatvorenom oknu sa spuštenim poklopcem. Zamrznute instalacije nikako se ne smiju odleđivati direktnim polijevanjem tople vode preko njih, niti korištenjem otvorenog plamena. Za ponovnu uspostavu vodosnabdijevanja potrebno je pronaći, odnosno pregledati svaki dio instalacije", savjetuju iz KJKP ViK, prenosi Oslobođenje .

Upozoravaju građane i upravitelje zgrada na to da blagovremeno poduzmu potrebne mjere zaštite koje će evidentno uticati na to da kućni budžeti ne budu dodatno opterećeni izdvajanjem novca za popravke instalacija i vodomjera.

"Ukoliko korisnici nisu u mogućnosti sami riješiti problem odmrzavanja vode u cijevima iza glavnog vodomjera, potrebno je da se obrate stručnim osobama, vodoinstalaterskim firmama ili upraviteljima", dodali su iz KJKP Vodovod i kanalizacija. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...