KRAJ AGONIJE NA POMOLU: Pojavio se kupac za sarajevsku Hidrogradnju

Hidrogradnja je prije rata imala više hiljada radnika, a godišnje je uspjevala ostvariti zaradu i do 300 miliona dolara, od čega čak dvije trećine u inostranstvu. Sklapala je višemilionske poslove u Iraku, Libiji...

  • Ekonomija

  • 24. Jan. 2023  24. Jan. 2023

  • 0

Načinjen je prvi, važan korak kada je u pitanju rješavanje sudbine nekadašnjeg regionalnog građevinskog giganta, sarajevske kompanije Hidrogradnja, potvrdio je za Faktor Zijad Fazlagić, stečajni upravnik ovog preduzeća.

"Na posljednji oglas o prodaji raspisan u decembru prošle godine javio se inostrani kupac, švicarsko-hrvatska kombinacija, tako da kažem. Oni su uplatili novac za obavezno osiguranje u iznosu nešto većem od 200.000 KM", kaže Fazlagić.

Ipak, stečajni upravnik je oprezan.

"Dužni su uplatiti do 20. februara kompletan iznos, znači 88 miliona KM, koliko iznosi početna cijena od koje ne odustajemo. U suprotnom, prema važećim zakonskim propisima, ostat će bez uplaćenog osiguranja. Sačekajmo kako će se razvijati situacija, nadam se da će posao o prodaji konačno biti završen. Dok ne vidimo novac, ne možemo govoriti da je posao dogovoren. To je sve što vam mogu reći u ovom trenutku", istakao je Fazlagić.

Posljednjih nekoliko godina bezuspješno se pokušavalo prodati nepokretnu i pokretnu imovinu kao i druga prava koja ima privredno društvo Hidrogradnja u zemlji i inostranstvu.

Podsjetimo, od eventualne prodaje namirili bi se povjerioci, povezao bi se radni staž radnicima uz isplatu svih dugovanja prema njima i kompanija bi tako na određeni način konačno stala na zdrave noge.

Hidrogradnja je prije rata imala više hiljada radnika, a godišnje je uspjevala ostvariti zaradu i do 300 miliona dolara, od čega čak dvije trećine u inostranstvu. Sklapala je višemilionske poslove u Iraku, Libiji... Bila je među najvećim kompanijama tadašnje Jugoslavije.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...