URAVNOTEŽENA TRGOVINSKA BILANSA: Hrvatska je najveće izvozno tržište BiH

Ispred Hrvatske su Italija, s izvozom u vrijednosti 1,81 milijardi eura, a na drugo se mjesto probila Srbija, čiji je izvoz u prošloj godini u BiH iznosio 1,56 milijuna eura. 

  • Ekonomija

  • 24. Jan. 2023  24. Jan. 2023

  • 1

Iz Bosne i Hercegovine je tokom prošle godine najviše roba izvezeno u Hrvatsku, a istodobno je Hrvatska na četvrtome mjestu po izvozu u BiH, pokazali su podaci koje je u utorak objavila Agencija za statistiku BiH. 

U odnosu na godinu dana ranije izvoz iz BiH u Hrvatsku je tokom 2022. godine porastao za 36,7 posto, a najviše je isporučeno električne energije. Ukupno je iz BiH na tržište Hrvatske isporučeno 1,36 milijardi eura roba. 

Istodobno je hrvatski izvoz u BiH iznosio 1,45 milijardi eura, po čemu se Hrvatska nalazi na četvrtom mjestu. U BiH se najviše izvozilo naftnih ulja i šećera. 

Ispred Hrvatske su Italija, s izvozom u vrijednosti 1,81 milijardi eura, a na drugo se mjesto probila Srbija, čiji je izvoz u prošloj godini u BiH iznosio 1,56 milijuna eura. 

Bosna i Hercegovina je uspjela prošle godine uravnotežiti robnu razmjenu s Hrvatskom, a pokrivenost izvoza uvozom iznosila je 94 posto. Istodobno najlošiji odnos BiH ima s Kinom. 

U tu zemlju BiH je u 2022. izvezla svega 19.5 miliona eura, a uvezla je roba u vrijednosti 1,18 milijardi eura. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...