NIJE SVE IZGUBLJENO: Šta učiniti kada se automobil neće pokrenuti u hladnim zimskim jutrima…

Preostala količina ljetnog dizela koja je još u spremniku trebala bi biti što manja.

  • Auto

  • 25. Jan. 2023  

  • 0

Kristalizacija goriva može začepiti filtere goriva te nanijeti veliku štetu. Ako je dizel kristalizirao, automobil ćete voziti ponovno tek kad se cijeli sistem goriva zagrije i sve se parafinske čestice otope. Da biste to učinili, automobil morate staviti u garažu na temperaturu koja ja znatno iznad nula stepeni. Ni u kojem slučaju nemojte mu prilaziti sušilom za kosu ili puhalom s vrućim zrakom: s jedne strane postoji opasnost od požara i oštećenja, s druge strane ne dolazite na sva potrebna mjesta na kojima prolazi gorivo.

Teoretski, dizelsko gorivo trebalo bi raditi u zimskom kvalitetu do minus 20 stepeni. Njemački autoklub ADAC je 2013. godine testirao je li to realno koristeći četiri komercijalno dostupna dizelska goriva i izveo opsežna ispitivanja ispitivanja na niskim temperaturama – što je rezultiralo time da se vozači dizelskih automobila ne mogu uvijek pouzdati u prikladnost goriva za zimsku upotrebu.

Vozači bi trebali na vrijeme napuniti rezervoar zimskim dizelom prije početka hladne sezone. Preostala količina ljetnog dizela koja je još u spremniku trebala bi biti što manja. Treba se pridržavati uputa proizvođača za održavanje – posebno koliko često treba mijenjati filter za gorivo. Parkirajte vozilo tamo gdje je zaštićeno od hladnoće i vjetra (ako je to moguće). Nikada ne miješajte dizelsko gorivo i benzin. Izuzeti su samo stariji modeli vozila prije 1997. godine – uz izričito odobrenje proizvođača. Aditive koristite za poboljšanje protoka samo ako je to odobrio proizvođač. Vozilo koje ne možete uključiti treba odmrznuti u grijanoj garaži. Uz to treba provjeriti grijanje filtera i napuniti standardno gorivo. Možda će trebati zamijeniti filter za gorivo. Ako nema grijača filtera, samo nekoliko proizvođača nudi naknadnu ugradnju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...