ANALIZA ALMIRA BEČAREVIĆA: "Cijena gasa se vratila na nivo iz septembra 2021. godine, vrijeme ucjena je prošlo"

Prognoze sa cijenama plina su bile još i sumornije od onih rekornih i kretale su se do 5000 USD za 1000 Sm3. Jedan po jedan transportni plinovod kojim se Europa snbdjeva plinom je ispadao iz pogona i sve je ukazivalo na daljni rast cijena i nedostatak plina.

  • Ekonomija

  • 25. Jan. 2023  

  • 1

Piše: Almir Bečarević

Presjek trenutnog stanja sa cijenama plina započet ću sa podsjećanjem na video spot koji je objavljen u septembru mjesecu 2022. godine i praćen je riječima:

„Gle, preko rijeke, tiho umire jesen, mašući žutom rukom (...) I razbijajući snježne nanose, sunce pada na proljeće… Ali zima će biti duga - samo sumrak i snijeg“, dio je stihova pjesme kojom je upućena poruka Europi.

Ove riječi su bile naznaka onoga što se sprema Europi i cijene plina su tada letjele u nebo. Tog avgusta/septembra 2022. godine cijene plina su dosezale iznose od 3700/3800 USD za 1000 Sm3. Ovo su bile cijene plina sa referentne TTF berze u Nizozemskoj. Evropa je strahovala i grozničavo tražila nove izvore plina, te punila skladišta plina sve u nadi da će izbjeći katastrofu. Mjere štednje koje su se uvodile su bile ekstremne, ali sve je bilo u cilju da se prognoze iz sumornog video spota ne ostvare.

Prognoze sa cijenama plina su bile još i sumornije od onih rekornih i kretale su se do 5000 USD za 1000 Sm3. Jedan po jedan transportni plinovod kojim se Europa snbdjeva plinom je ispadao iz pogona i sve je ukazivalo na daljni rast cijena i nedostatak plina.

Šta je danas sa cijenom?

Cijene plina su se vratile na nivo iz septembra mjeseca 2021. godine i sada se kreću na TTF-u oko 630 USD za 1000 Sm3. Iz dijagrama se može vidjeti kretanje cijena plina, cijene u EUR, u zadnjih 5 godina i sve ono što se desilo sa cijenama plina od septembra 2021. godine do današnjeg dana. Ono što se desilo u ovom periodu se može okarakterisati kao jedinstvo u donesenim mjerama Europe, pronalaženjem novih izvora snabdjevanja plinom i punjenjem skladišta plina na način da su sada skladišta plinom popunjenja sa 80%, kraj januara što se može teško naći primjer u prošlosti. EUROPA JE POLOŽILA TEST, JEDINSTVO MJERA I AKTIVNOSTI JE DONIJELO REZULTATE KOJI SU SPOMENUTI VIDEO SPOT POMNOŽILI SA NULOM. Vrijeme ucjena plinom je prošlo. Da li može biti ekscesnih situacija, može, ali zima ide svom kraju i sa proljećem gasno tržište će, vjerovatno, odahnuti. Njemačka, koja je targetirana kao ovisnik o ruskom gasu, sada gradi ili je izgradila 5 LNG terminala za plin, te time daje primjer da ruski gas, u onom obliku kakvog ga znamo, mora biti (biti će) stvar prošlosti.

Na kraju, cijena plina na TTF-u (berza) trenutno je cca 630 USD za 1000 Sm3, a u BiH je na razini, za krajnjeg kupca, 694 USD za 1000 Sm3. Kako stvari stoje ubrzo će se cijena na TTF-u izjednačiti i sa nabavnom cijenom ruskog plina za BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...