TANJA FAJON ZA CRNOGORSKE MEDIJE: "Bez Ustavnog suda izbori se dovode u pitanje"

Ona je dodala da političari u Crnoj Gori imaju veliku odgovornost, na prvom mjestu prema građanima.

  • Regija

  • 25. Jan. 2023  25. Jan. 2023

  • 0

Ukoliko Crna Gora želi da poštuje vladavinu prava i izađe iz političke i institucionalne krize, prvi korak je kompletiranje Ustavnog suda poručila je za TVCG ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon.

"U suprotnom, dovodi se u pitanje i legitimitet predsjedničkih izbora. Evropska unija ne želi da okrene leđa Crnoj Gori, Zapadni Balkan je dio Evrope, ali uoči izbora sudija, političari moraju da pokažu da su odgovorni", kazala je Fajon.

Ako se izabere jedan sudija ili dva, kako je kazala, to neće biti najbolja poruka, ali sud će biti funkcionalan.

"Odgovornost političara je da izađu iz ovog formata 'ko će biti koji', ali da naprave funkcionalan i nezavisan sud. Ima 27 kandidata, što je odlično veći je broj nego u prethodnim krugovima i sigurna sam da postoji dovoljno stručnjaka da bi se izabralo četvoro sudija", istakla je Fajon. 

Ona je dodala da političari u Crnoj Gori imaju veliku odgovornost, na prvom mjestu prema građanima.

"Nisam sigurna da bi EU sad zaustavila pregovore, to je samo jedna od mogućnosti", poručuje Fajon.

Na pitanje šta bi eventualni prekid pregovora sa Evropskom unijom (EU) značilo za Crnu Goru, Fajon odgovara da ona nije neko ko želi da da EU okrene leđa Crnoj Gori.

"Možda bi okretanje leđa odgovaralo nekim partijama, ali ne i 70 odsto građana. Nismo u situaciji da Evropska unija zaustavi pregovore, to je samo jedna mogućnost. Crna Gora dobija razne fondove, mi želimo da pomažemo Crnoj Gori, ali u posljednjih sedam-osam godina nije bilo napretka i to je nešto što nas brine", navela je ona.

Ističe da su u EU gotovo svi jednoglasni kada je u pitanju politička i institucionalna kriza u Crnoj Gori.

"Ako ćemo doći u situaciju da razgovaramo kako naprijed, trebamo saglasnost. U Crnu Goru dolazim da bismo napravili neki pomak, da Evropska unije ne bi okrenula leđa, odnosno da Crna Gora ne bi skrenula sa puta", kazala je Fajon.

Istina je, kako naglašava, da je Crna Gora sedam-sam godina bila najuspješnija priča u regionu, te da je sada situacija da se ide unazad.

"Žao mi je da ima mladih koji imaju evropsku viziju, a ništa se ne dešava. Ako imate 70 odsto građana koji žele u EU, ja bih očekivala da su i političari svjesni šta da rade", poručuje ona. 

Najbolja opcija vanredni izbori

Fajon poručuje da su najbolja opcija vanredni parlamentarni izbori, dva-tri mjeseca nakon kompletiranja Ustavnog suda.

"Ako imate izbore bez Ustavnog suda, kako će se proglasiti izbori...", istakla je Fajon, "Svi su lideri političkih partija rekli su da su vanredni parlamentarni izbori najbolji put. Ako svi to kažu iskreno, onda se slažem da je tako", navela je ona.

Cijeli Zapadni Balkan, prema njenim riječima, nije u najboljoj kondiciji.

"Predugo razgovaramo, 20 godina razgovaramo o procesu proširenja, nemamo jake ambiciozne politike i tu sam neko ko često kritikuje EU. Sada kad imamo pitanje bezbjednosti i uticaja istoka, to je sve zbog odsustva ambicionih politika EU",  kazala je Fajon na TVCG.

Ističe i da je Zapadni Balakan dio Evrope, da su isti izazovi i iste vrijednosti.

"Reforme nisu zadatak Brisela, već građana kući. Sve to znači razvoj za države, željela bih da i političari to shvate. Iskreno vjerujem da snažna Evropa može da se bori sa svim izazovima", zaključuje Fajon.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...