VELIKA ISTRAGA: Groblje u ruskom selu otkriva šta se događa s Wagnerovim regrutovanim zatvorenicima (FOTO, VIDEO)

Drvene oznake na njihovim grobovima u Bakinskaji i tri obližnja groblja pokazuju da su muškarci poginuli između jula i decembra 2022., na vrhuncu bitke za Bahmut.

  • Evropa

  • 26. Jan. 2023  26. Jan. 2023

  • 0

U kasno ljeto prošle godine zemljište na rubu male poljoprivredne zajednice u južnoj Rusiji počelo se puniti mnoštvom grobova boraca poginulih u Ukrajini. Posljednja počivališta bila su ukrašena jednostavnim drvenim križevima i vijencima jarkih boja koji su nosili oznake ruske Wagner grupe - zastrašujuće i tajnovite privatne vojske.

Mnogi pokopani muškarci su osuđenici koje je Wagner unovačio lani

U predgrađu sela Bakinskaje, u regiji Krasnodar, bilo je oko 200 grobova kada je Reuters posjetio to mjesto krajem januara. Novinska agencija usporedila je imena najmanje 39 mrtvih s ovog i tri druga obližnja groblja s ruskim sudskim zapisnicima, javno dostupnim bazama podataka i profilima na društvenim mrežama. Reuters je također razgovarao s porodicama, prijateljima i advokatima nekih preminulih.

Mnogi od muškaraca pokopanih u Bakinskaji bili su osuđenici koje je Wagner regrutovao prošle godine, nakon što je njegov osnivač Jevgenij Prigožin obećao pomilovanje ako zatvorenici prežive šest mjeseci na frontu. Među njima su bili plaćeni ubice, karijerni kriminalci i ovisnici.

Wagner je mjesecima vodio krvavu bitku iscrpljivanja za zauzimanje gradova Bahmut i Soledar u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck. Zapadni i ukrajinski dužnosnici rekli su da Wagner koristi osuđenike kao topovsko meso za svladavanje ukrajinske odbrane. Pooštravajući sankcije Wagneru u januaru, glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby označio je grupu "zločinačkom organizacijom koja čini brojne zločine i kršenja ljudskih prava". U kratkom otvorenom odgovoru američkoj vladi Prigožin je od Kirbyja zatražio da pojasni koji je zločin počinio Wagner.

Satelitske snimke spomenutog groblja pokazuju da je Wagnerova parcela ljeti bila prazna, da je do kraja novembra imala tri reda grobova i da je početkom januara bila tri četvrtine puna. Praktično cijela parcela bila je iskorištena do 24. januara.

Lokalni aktivist Vitalij Votanovski, koji je snimio prve fotografije i dokumentirao vojnike ubijene u Ukrajini i pokopane na grobljima u regiji Krasnodar, rekao je Reutersu da je vidio kamion koji je dopremao tijela na groblje.

Tijela stižu iz grada na granici s Ukrajinom

Rekao je da su mu grobari ispričali kako su tijela stigla iz ruskog grada Rostova, blizu granice s ukrajinskom regijom Donjeck. Kad je Reuters posjetio groblje u januaru, ograde i sigurnosne kamere bile su postavljene oko parcele i bio je u toku još jedan pogreb. Ruska državna novinska agencija RIA Novosti objavila je početkom januara snimke Prigožina kako obilazi groblje i polaže cvijeće na jedan grob.

Rekao je lokalnim medijima da su pokojnici izrazili želju da budu položeni u Wagnerovu kapelu izvan obližnjeg grada Gorjačij Ključ umjesto da se njihova tijela vrate rođacima. Parcelu u Bakinskaji osigurale su lokalne vlasti nakon što je u kapeli nestalo prostora. Godine 2019. Reuters je izvijestio o postojanju kampa za obuku Wagnera u selu Molkino, oko devet kilometara od Bakinskaje.

Od 39 osuđenika koje je Reuters identificirao, 10 je bilo u zatvoru zbog ubistva ili ubistava na mah, 24 zbog pljačke i dvoje zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda. Ostala kaznena djela uključivala su proizvodnju ili trgovinu drogom i ucjenu. Među osuđenima su državljani Ukrajine, Moldavije i odcijepljene gruzijske regije Abhazije, koju podržava Rusija. Drvene oznake na njihovim grobovima u Bakinskaji i tri obližnja groblja pokazuju da su muškarci poginuli između jula i decembra 2022., na vrhuncu bitke za Bahmut.

Jedan od najmlađih pokopanih imao samo 25 godina

Jedan od najmlađih, pokopan na obližnjem groblju Martanskaja, bio je Vadim Pušnja. Imao je samo 25 godina kada je 19. novembra umro. Pušnja je zatvoren 2020. zbog provale u garaže, pivnicu i tvornicu cementa u svom rodnom gradu Gorjačij Ključu, u blizini Wagnerove kapele. Datum rođenja na Pušnjinom grobu odgovara datumu navedenom na njegovim profilima na društvenim mrežama i u sudskim spisima.

Najstariji poginuli Fail Nabijev služio je godinu i pol kazne zbog provale u Kaznenoj koloniji br. 2 u Ivanovskoj regiji, 300 kilometara sjeveroistočno od Moskve. U maju 2022. osudio ga je sud u pitoresknom turističkom gradu Suzdalju za krađu trimera i brusilice ukupne vrijednosti 80 dolara, prenosi Index.hr.

Prema njegovom jednostavnom drvenom grobnom spomeniku, ukrašenom islamskim polumjesecom, Nabijev je umro u oktobru, manje od pet mjeseci nakon što je osuđen. Imao je 60 godina.

alt

Nabijevljeva nevjenčana supruga Olga Viktorova potvrdila je Reutersu da je Nabijev ubijen dok je služio s Wagnerom u "vojnoj kampanji" u Ukrajini.

Rekla je da je njezin suprug bio pri kraju zatvorske kazne te da ima pozamašne dugove na kreditnoj kartici koje ona sada mora platiti. Rekla je da nije znala da se njezin suprug pridružio Wagneru sve do njegove smrti. Ruska nezavisna novinska stranica iStories izvijestila je da je Prigožin u avgustu posjetio Kaznenu koloniju broj 2 kako bi regrutirao borce.

Bili u Ukrajini prije smrti

"Uvijek je imao lude ideje. Kao nepopravljivi optimist vjerovatno je mislio da će na brzinu otputovati u Ukrajinu i zaraditi nešto novca", rekla je Viktorova.

Iako Reuters nije mogao potvrditi gdje su tačno muškarci poginuli, majka jednog od njih rekla je da je njezin sin ubijen u oblasti Donjeck. Korisnički profili na društvenim mrežama također pokazuju da su bili u Ukrajini prije smrti.

Od početka ruskog rata u Ukrajini prethodno tajnoviti Wagner i njegov osnivač Prigožin sve su se češće pojavljivali u javnosti. U prošlosti su Wagnerovi borci bili angažirani u Siriji, Libiji i Srednjoafričkoj Republici kao podrška ruskim saveznicima.

Prigožin, u Rusiji poznat kao "Putinov kuhar" zbog svojih ugovora o ugostiteljstvu u Kremlju, stalno je negirao bilo kakve veze s Wagnerom. Zatim je u septembru prošle godine potvrdio da je osnovao privatnu vojsku, koju je opisao kao "grupu domoljuba".

alt

Od tada je Prigožin lično predvodio akciju regrutovanja boraca iz golemog ruskog kaznenog sistema. Prema redovnom izvještaju koje je objavila ruska Federalna zatvorska služba, stanovništvo ruskih zatvorskih kolonija smanjilo se za oko 8 posto, s 353.210 u avgustu na 324.906 početkom novembra, što je najveći pad u više od decenije. Izvještaj nije dao razloge za iznenadni i nagli pad, koji se poklopio s početkom Wagnerova regrutovanja po zatvorima.

Reuters je nedavno izvijestio da američka obavještajna zajednica vjeruje da je Wagner u decembru imao oko 40.000 zatvorenika raspoređenih u Ukrajini, koji su činili veliku većinu Wagnerovih boraca. U videoporuci od 14. januara Prigožin je opisao Wagner kao potpuno neovisnu silu sa svojim avionima, tenkovima, raketama i topništvom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...