JASMIN MUJANOVIĆ NAJAVLJUJE NAJCRNJI SCENARIJ: „Uskoro se očekuje stepen ogromne penetracije u BiH od strane malicioznih aktera iz Srbije i Rusije, sve što je potrebno je tu, Nenad Nešić je…“

"Elmedin Konaković igra tu ulogu i definitivno se predstavlja na veoma sličan način", kazao je Mujanović.

  • Politika

  • 27. Jan. 2023  27. Jan. 2023

  • 11

-Ne misilim da će se državna vlast u BiH pokazati kao nešto posebno stabilna i takođe vjerujem da će, pogotovu za stranke poput Naše stranke i možda čak i donekle za SDP, ovo imati katastrofalne konsekvence u smislu budućih izbornih rezultata, naročito za Našu stranku, ocjenjuje za beogradski Danas politikolog Jasmin Mujanović dodajući da je NS klasična „antisistemska stranka koja sebe predstavlja kao da je iznad svakodnevne politike da se bore za neke principe, vrijednosti“.

-Tako i izgleda, ukazuje, barem pod gospodinom Edinom Fortom da su oni totalno izdali taj koncept i sad su samo još „jedna stranka u BiH koja se šaketa za fotelje i mislim da će ih to koštati u izbornom smislu“, kazao je on.

-Što se tiče vlade na nivou entiteta Federacije BiH tu je veliko pitanje hoće li se uopšte uspostaviti jer očigledno trojka, osmorka, neki govore i šestorka, čini mi se da je njihova većina u Federaciji mnogo više upitna i ako onda dobijemo situaciju kao što smo imali u prethodnom periodu između 2018. i 2022. tj da smo faktički imali vlast ali nismo imali vlast odnosno imali smo vlast u tehničkom mandatu, to će onda biti jedan ogroman šamar i za međunarodnu zajednicu a posebno za gospodina Christiana Schmidta koji je nametnuo izmjene izbornog zakona i Ustava na sam dan izbora.

Dakle, nezgodna i ne tako dobra situacija. Posebno ako pogledamo činjenicu da na nivou države ministar pravde koji je, kako smo saznali, krivotvorio diplomu, zatim veliki propust Osmorke jeste što su predali ministarstvo bezbjednosti Nenadu Nešiću, čovjeku koji se aktivno bori da uništi državu BiH, da će njegov zamjenik biti iz HDZ, što je nevjerovatno.

Totalno su izgubili kontrolu nad jednim od najvažnijih portfolija u državnoj vladi. Vidjećemo uskoro, takođe, sigurno stepen ogromne penetracije u BiH od strane malicioznih aktera iz Srbije i Rusije.

Sve što je potrebno je tu – ministar Nenad Nešić.

Poznato je, takođe, da je jedna od ključnih pozicija i generalna tačka oko koje se godinama vode žestoke borbe u BiH – cjelokupni sistem sudova, Tužilaštvo – Ministarstvo pravde sada pod kontrolom HDZ i najkriminalnijeg elementa unutar HDZ-a. Vrlo je upitno šta će se dogoditi sa pravosuđem u BiH nakon ovog momenta.

Možemo očekivati da će sada situacija naglo krenuti na gore.

Često se konstatuje da je izborom ovakve vlade počeo proces dritanizacije u BiH. Ko je, po vašem mišljenju, Dritan u BiH?

-Realno Elmedin Konaković igra tu ulogu i definitivno se predstavlja na veoma sličan način. E sad hoće li biti isti, on je na funkciji ministra spoljnih poslova što nije isto kao premijer, ali generalno NiP vodi jednu problematičnu politiku i prema HDZ i SNSD i naravno to bi moglo imati ozbiljne posljedice po državu BiH.

-Dodik je naravno maligniozna ličnost međutim on nekad zna da izgovori i neke surove istine. Naravno da se često hvali s time i da u ovom momentu sve što se dogodilo ide njemu u lični i politički profit, ali mislim da je u pravu.

Takođe je u pravu da ova vlada koja se uspostavila u BiH nije vidjela ni R od reformske ili programske vlade kao što su neki zvaničnici poput Elmedina Konakovića to predstavljali.

Ovo je jednostavno borba za fotelje i očigledno je došlo do neke vrste političkog dogovora sa tim ključnim antidržavnim ili anti-bh. elementima u BiH i regionu da bi se ova vlast uspostavila i takođe očigledno je došlo do neke vrste dogovora ili obećanja što se tiče ljudi poput Čovića i verovatno zvaničnog Beograda ali takođe i Vučića i Dodika od strane Amerikanaca i EU.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...