ŠTA LI NAS ČEKA: Cijene nafte na međunarodnim tržištima...

Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da trgovci i dalje računaju na oporavak potražnje u Kini, a dodatni podsticaj bio im je i tek blagi rast zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

  • Ekonomija

  • 27. Jan. 2023  27. Jan. 2023

  • 0

Na londonskom tržištu je cijena barela nakon podne bila viša 1,04 USD nego na zatvaranju trgovine u srijedu i iznosila je 87,16 USD. 
        
U istom je iznosu barel poskupio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 81,19 USD. 

Trgovci su se usredsredili na očekivanja o oporavku potražnje u Kini nakon ublažavanja strogih mjera suzbijanja zaraze Covidom. 

Podršku tržištima pružili su i podaci iz SAD-a, koji su pokazali upola slabiji rast zaliha sirove nafte u prošloj sedmici nego što se očekivalo, za samo nešto više od 500 hiljada barela.
 
Trgovci su zadovoljni i podatkom o rastu američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju, po analiziranoj stopi od 2,9 posto, višoj nego što su očekivali. 

Rast je ipak znatno usporio na kraju godine, uz godišnju stopu rasta od jedan posto, gotovo upola nižu nego u prethodnom tromjesečju, budući da su podignute kamatne stope zakočile potražnju, prenose agencije. 

Ekonomisti procjenjuju da će svjetska ekonomija ove godine porasti samo nekih dva posto.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njezih članica u srijedu pojeftinio 30 centi, na 84,59 USD. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...