OVO TREBAJU ZNATI SVI VOZAČI U BiH: Početkom ljeta jedinstveni TAG uređaj na svim autocestama u BiH

U cijelu priču prvobitno bila uključena i Srbija, u okviru inicijative regionalnog projekta "Otvoreni Balkan", ali, kako kaže Stanarević, oni su zbog "određenih problema" morali napustiti ovu ideju. 

  • Auto

  • 27. Jan. 2023  27. Jan. 2023

  • 0

Sistem elektronske naplate na autocestama u BiH, uključujući oba entietata, trebalo bi da bude uvezan tako da bi vozači u BiH već ove godine mogli koristiti jedinstveni TAG uređaj.Potvrdio je to za Srpskainfo izvršni direktor za tehnička pitanja u Autoputevima RS Slobodan Stanarević.Predstavnici Autoputeva RS i Autocesta FBiH ove sedmice su imali sastanak na tu temu, a kako kaže Stanarević, usaglašeno je da već idućeg mjeseca bude potpisan sporazum o saradnji dva javna preduzeća.On očekuje da će novina na auto-putevima u BiH "zaživjeti" do početka ljetne sezone godišnjih odmora.Kako ističe, volja postoji, potrebno je još tehnički urediti sistem, tako da se naplata automatski odvaja na račune Republike Srpske i Federacije, u zavisnosti od toga koju auto-cestu vozači koriste. 

Sistem naplate cestarina u Federaciji BiH i Republici Srpskoj radi Institut "Mihajlo Pupin" iz Beograda, što je zapravo nastavak ranijeg ugovora koji je sklopljen 2013. godine, u vrijeme kada je na čelu Vlade FBiH bio Nermin Nikšić.U cijelu priču prvobitno bila uključena i Srbija, u okviru inicijative regionalnog projekta "Otvoreni Balkan", ali, kako kaže Stanarević, oni su zbog "određenih problema" morali napustiti ovu ideju. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...